OBRAČUNSKA RAZDOBLJA

Je li akontacijsko plaćanje struje nezakonita praksa? HEP kaže da nije, a imaju i savjet za sve korisnike

HEP o sudskoj presudi kojom je akontacijsko plaćanje struje navodno proglašeno nezakonitim

Ilustrativna fotografija

 Josko Ponos/Cropix

Komentirajući medijske objave o nedavnoj sudskoj presudi kojom je akontacijsko, polugodišnje obračunavanje i plaćanje električne energije HEP Elektre proglašeno nezakonitom praksom, iz Hrvatske elektroprivrede danas su nam skrenuli pozornost na pravilnik Hrvatske energetske regulatorne agencije o načinu plaćanja električne energije kojim su, podsjeća HEP, opskrbljivači strujom u obvezi imati i polugodišnji obračun struje.

- Prema spomenutom pravilniku obračunsko razdoblje može biti mjesečno ili polugodišnje. To znači da su svi opskrbljivači pa tako i HEP Elektra obvezni imati i mogućnost plaćanja prema sustavu polugodišnjeg obračuna, dok s druge strane kupci nisu obvezni biti u tom sustavu. Svaki kupac u svakom trenutku ima pravo podnijeti zahtjev operatoru distribucijskog sustava za samoočitanje stanja brojila. U tom će mu se slučaju, umjesto polugodišnjeg obračuna, potrošnja električne energije obračunavati na mjesečnoj razini – poručili su nam iz HEP-a, ne ulazeći u utemeljenost spomenutih medijskih napisa.

Portal Telegram, naime, objavio je detalje sudske presude u sporu neimenovane Zagrepčanke i HEP Elektre oko ovršne isprave kojom je Elektra od druge strane u sporu pokušala naplatiti dug za električnu energiju nastao, prema istome izvoru, za izdane i neplaćene akontacijske račune. Po ustaljenoj praksi, podsjetimo, račune za struju HEP Elektra i drugi opskrbljivači za šestomjesečno razdoblje, primjerice, ove godine, temelje na utvrđenoj i plaćenoj potrošnji iz istoga razdoblja prošle godine. Prema navodima Telegrama, Općinski sud u Novom Zagrebu zauzeo je u spomenutome sporu stajalište da HEP Elektra ne može temeljiti svoja potraživanja na šestomjesečnim, akontacijskim izračunima i izdanim računima.

- Tek kada je potraživanje za električnu energiju ekvivalent stvarno utrošenoj električnoj energiji, što se izražava računom, potrošač je u obvezi platiti taj iznos – citira portal dio presude u korist neimenovane Zagrepčane u sporu s HEP Elektrom. Dodaje se i komentar odvjetnika Borisa Jukića, koji je zastupao Zagrepčanku u sporu s HEP-om, kako je ‘ova presuda važna za sve ostale potrošače‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:29