Procjene

Japanska vlada podigla procjenu pada gospodarstva na kraju 2019.

Blago je podignuta procjena pada korporativnih ulaganja na tromjesečnoj razini, s 0,6 na 0,7 posto.
Tokio noću
 Profimedia, Alamy

Japansko gospodarstvo palo je u posljednja tri mjeseca 2019. snažnije nego što se početno procjenjivalo, zbog podizanja stope PDV-a i pustošenja koje je prouzročio tajfun Hagibi, pokazalo je u ponedjeljak vladino izvješće.

Sredinom veljače vlada je procijenila da je gospodarstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju palo 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Danas su izmijenili tu procjenu koja sada pokazuje 7,1-postotni pad aktivnosti na godišnjoj razini, najveći od drugog kvartala 2014. godine.

Blago je podignuta procjena pada korporativnih ulaganja na tromjesečnoj razini, s 0,6 na 0,7 posto. Smanjila se i osobna potrošnja, glavni pokretač gospodarstva, za 1,5 posto, za 0,1 postotni bod manje no što su u vladi do sada procjenjivali. Glavni razlog slabosti gospodarstva bilo je podizanje stope PDV-a početkom prošlogodišnjeg listopada, s osam na deset posto.

Vlada izdvaja i blažu zimu i tajfun Hagibi, koji je u listopadu poharao istočne i sjeveroistočne dijelove zemlje, usmrtivši 99 ljudi. Oluja je poremetila proizvodnju i blokirala prometnice a time i opskrbu u mnogim dijelovima Japana.

Pad aktivnosti očekuje se i na početku 2020. zbog epidemije koronavirusa koja je izbila u Kini, najvećem trgovinskom partneru Japana, prouzročivši u međuvremenu velike poremećaje u gospodarskoj aktivnosti i poslovanju. Japanska vlada uvela je i dvotjednu karantenu za sve posjetitelje iz Kine i Južne Koreje kako bi se spriječilo širenje virusa.

Taj potez mogao bi ugroziti japansko gospodarstvo jer su posjetitelji iz te dvije zemlje činili oko 47 posto ukupnog broja inozemnih gostiju u 2019. godini, napominje dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:28