Uspješno razdoblje

Janaf usprkos nepovoljnim uvjetima na tržištu prebacio plan

U prvom polugodištu ove godine Janaf je ostvario bruto dobit od 164,8 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 135,1 milijun kuna
 Matija Djanjesic/cropix

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je ukupne prihode od 377,9 milijuna kuna koji su veći gotovo 5 posto u odnosu na plan, a čime je, kako ističu u toj kompaniji, nastavljeno uspješno poslovno razdoblje.

Naime, u prvom polugodištu ove godine Janaf je ostvario bruto dobit od 164,8 milijuna kuna, dok neto dobit iznosi 135,1 milijun kuna.

- Ostvareni rekordni rezultati poslovanja u ovoj godini pokazatelj su kvalitetnih upravljačkih odluka te dobrog smjera i strategije poslovanja. Nastavak pozitivnog trenda rasta prihoda iz temeljne djelatnosti postignut je usprkos nepovoljnim tržišnim okolnostima vezanim za skladištenje nafte. No, našim proaktivnim pristupom u proteklom razdoblju prevladali smo nepovoljne okolnosti na naftnom tržištu te stalno povećavamo prihode iz transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata - pojasnili su u Upravi Janafa koju čine predsjednik Stjepan Adanić i član Vladislav Veselica te dodali da veliki naglasak stavljaju i na diverzifikaciju poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju.

To planiraju postići, kako su pojasnili, izradom i provedbom nove dugoročne razvojne strategije do 2050.

Prihodi od temeljne djelatnosti Janafa, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 371,1 milijun kuna i veći su za 1 posto od prihoda koji su ostvareni u istom razdoblju prethodne godine te za 4,4 posto od planiranih.

Više od 62 posto prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno je u poslovanju s inozemnim kupcima.

- Osigurali smo stabilnost upravljanja uz rast i razvoj kompanije, stoga se možemo nadati nastavku ostvarivanja dobrih rezultata i u narednom razdoblju. Postignuti uspjesi nisu ključni samo za Janaf, nego i za cijelu zemlju - zaključili su u Upravi.

Podsjetili su i da je Janaf je u ovom razdoblju investiralo gotovo 69 milijuna kuna u spremnički prostor, cjevovodni sustav te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:53