OTVORENO E-SAVJETOVANJE

Jačanje konkurentnosti: Javni poziv za dodjelu 1,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava u turizmu

Kriterij odabira projekata biti njihova kvaliteta i spremnost za realizaciju, budući da je rok za korištenje sredstava do kraja 2025.

Nikolina Brnjac

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je e-savjetovanje o javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava "Jačanje konkurentnosti poduzetnika te poticanje zelene i digitalne tranzicije sektora turizma", vrijedan 1,25 milijardi kuna, priopćeno je u subotu.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da je cilj poziva što više sredstava usmjeriti poduzetnicima, pa je 60 posto ukupnog iznosa predviđenog za turizam u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), odnosno 1,25 milijarde kuna, namijenjeno izravno ulaganjima u privatni sektor.

"Od toga, 1,02 milijarde kuna namijenjeno je investicijskim projektima visoke dodane vrijednosti poput objekata za smještaj i pratećih sadržaja kao što su tematski i zabavni parkovi te drugi inovativni sadržaji u turizmu, koji će Hrvatsku uistinu transformirati u cjelogodišnju turističku destinaciju", kazala je Brnjac.

Objasnila je kako će se na javni poziv moći prijaviti svi zainteresirani poduzetnici pod jednakim uvjetima, ali i da će kriterij odabira projekata biti njihova kvaliteta i spremnost za realizaciju, budući da je rok za korištenje sredstava do kraja 2025. godine.

Javni je poziv podijeljen u tri grupe, a već spomenutih 1,02 milijarde kuna odnosi se na prvu grupu - razvoj turističkih proizvoda prihvatljivih za okoliš, učinkovitost resursa te zelenu i digitalnu tranziciju što podrazumijeva izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i/ili opremanje infrastrukture.

Druga je grupa zelena i digitalna tranzicija malih iznajmljivača te njihova transformacija u poduzetnike u turizmu i ugostiteljstvu, što podrazumijeva poticanje poduzetništva u turizmu kroz transformaciju postojećih iznajmljivača u poduzetnike, uz planiranu alokaciju od 50 milijuna kuna.

Treća grupa se odnosi na poticanje aktivnosti umrežavanja u inovacijske klastere i aktivnosti uvođenja inovacija proizvoda i usluga, inovacija procesa i inovacija organizacije poslovanja u poduzećima u djelatnosti turizma i u povezanim djelatnostima u cjelokupnom lancu vrijednosti turizma. Za tu je grupu planirana vrijednost alokacije od 180 milijuna kuna.

Prihvatljivi prijavitelji u okviru javnog poziva, ovisno o pojedinoj grupi, su mikro, mala, srednja i velika poduzeća, postojeći iznajmljivači ili skupina postojećih iznajmljivača te pravni subjekti (mikro, malo, srednje i veliko poduzeće) koji vode inovacijski klaster u lancu vrijednosti turizma, objašnjavaju iz Ministarstva turizma i sporta.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o tom javnom pozivu otvoreno je do 27. lipnja 2022. godine.

Inače, to je drugi javni poziv za turističku infrastrukturu u okviru NPOO-a.

Prvi je bio 930 milijuna kuna vrijedan javni poziv naziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti", a e-savjetovanje o njemu bilo je otvoreno sredinom svibnja i trajalo je do početka lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:05