DOBRA IDEJA

Iz EU poručuju da se morju osmisliti nove mjere potpore kompanijama: nisu precizirali kako da države to financiraju

Te mjere bi trebale ublažiti posljedice državne potpore američkoj konkurenciji

Ilustrativna fotografija

 Sameer Al-doumy/Afp

Europska unija mora osmisliti nove mjere kako bi pomogla kompanijama u energetskoj tranziciji i ublažila posljedice državne potpore američkoj konkurenciji, poručio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Zemlje EU-a možda će morati poduprijeti kompanije kako bi spriječile njihov odlazak u druge zemlje zbog visokih cijena energije i gospodarskih posljedica ruskog rata u Ukrajini koje su u Europi teže nego u drugim dijelovima svijeta, izjavio je Gentiloni u intervjuu objavljenom u utorak.

Nije precizirao koliko bi novca države trebale izdvojiti ni kako bi trebale financirati tu potrošnju.

„Odredimo prvo koji su sektori i projekti, poput vodika, od zajedničkog europskog interesa i analizirajmo što je potrebno da ih potaknemo", sugerirao je povjerenik EU-a u razgovoru za nizozemski dnevnik FD.

Potpora bi također trebala pomoći Uniji da pronađe odgovor za američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), vrijedan 430 milijardi dolara, dodao je.

Zemlje EU-a strahuju da će zakon dovesti njihove kompanije u lošiji položaj u odnosu na američku konkurenciju budući da predviđa porezne olakšice samo za komponente ‘zelenih‘ proizvoda, poput električnih automobila, proizvedene u Sjevernoj Americi, tumači Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:19