Privilegije i nejednakosti

Istraživanje o 100 najvećih kompanija izlistanih na Londonskoj burzi pokazalo zapanjujuće rezultate

Broj muškaraca koji se zovu Andrew ili Simon premašio je broj žena na vodećim pozicijama

Kako bi Andrew izgledao prema umjetnoj inteligenciji

 People Managing People/

Britanski izvršni direktor najčešće je bogati bijelac koji se zove Andrew. Diplomirao je ekonomiju na Cambridgeu, ima 55 godina i zaposlen je u tvrtki za financijske usluge koja mu godišnje plaća oko 4,2 milijuna funti - 127 puta više od prosječne britanske plaće u 2022.

Pokazalo je to istraživanje o 100 najvećih kompanija (prema tržišnoj kapitalizaciji) izlistanih na Londonskoj burzi koje je objavljeno u publikaciji "People Managing People." Podaci su prikupljeni u rujnu s LinkedIn profila izvršnih direktora, godišnjih izvješća njihovih tvrtki, poslovnog registra Ujedinjenog Kraljevstva i medijskih izvješća.

"Da bismo to stavili u perspektivu, izvršni direktori moraju raditi 2,04 dana kako bi zaradili prosječnu britansku plaću. To znači da ako rade standardno od ponedjeljka do petka, radni tjedan od 9 do 17:30, zaradili bi prosječnu britansku plaću do 9:21 u srijedu", stoji u izvješću. Najplaćeniji Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, prosječnu britansku plaću zaradit će ju još i brže jer je godišnje plaćen 15,3 milijuna funti.

Ukupno je u rujnu samo 11 kompanija imalo izvršne direktorice, što je najveći dosad zabilježeni broj, iako i dalje mnogo manji od polovice. One su ujedno i zarađivale 23,5 posto manje od svojih muških kolega. Čak je i broj muškaraca koji se zovu Andrew ili Simon premašio broj žena na vodećim pozicijama.

- Ovaj pogled na korporativni svijet naglašava neporecive privilegije i rodne razlike za vodeće poslove u nekim od najvećih kompanija u zemlji - rekao je autor izvješća Finn Bartram za Business Insider.

Kada je BBC 2018. godine analizirao karakteristike izvršnih direktora iz 100 najvećih kompanija u SAD-u, rezultati su bili vrlo slični "Andrewu". Pokazalo se da su i prije pet godina većina izvršnih direktora bili bijelci - ostalih je rasa bilo daleko manje, a žene su činile svega pet posto uzorka. Do 2023. se broj žena povećao na i dalje malih deset posto. Razlika u plaćama američkih direktora u odnosu na prosjek još je i veća nego u Ujedinjenom Kraljevstvu. Institut za ekonomsku politiku otkrio je da je 2021. godine 350 najboljih američkih izvršnih direktora zarađivalo čak 399 puta više od prosječnog Amerikanca. Ovaj nesrazmjer označava najveći jaz koji je institut zabilježio od 1965. do 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:28