‘Istra bike and train‘

Istra dobiva svoj prvi biciklistički vlak: Cilj projekta je promicanje ICT tehnologija

Svi putnici moći će unijeti svoje bicikle, informirati se o stazama i nastaviti svoje putovanje biciklom
 Dusko Marusic/Cropix

Istra dobiva svoj prvi biciklistički vlak koji će biti predstavljen sutra na Željezničkom kolodvoru u Puli. Novouređeni vlak omogućuje prijevoz bicikli na relaciji od Pule do Buzeta, čime se potiče razvoj koncepta „Istra bike and train“ u sklopu EU projekta ICARUS. Naime, Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. i HŽ putnički prijevoz kao partneri na projektu ICARUS sufinanciranom iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2014. - 2020., potpisali su sporazum o suradnji u sklopu kojeg se omogućuje kombinacija više oblika prijevoza, a fokus je na vlak i bicikle. Svi putnici moći će unijeti svoje bicikle, informirati se o stazama i nastaviti svoje putovanje biciklom iskrcavanjem u Kanfanaru pa sve do Rovinja ili iznajmiti električne bicikle u Puli, Pazinu i Lupoglavu te istražiti sadržaje na tim područjima.

Cilj projekta je promicanje ICT tehnologija, korištenje više oblika prijevoza te poticanje putnika na korištenje alternativnih i ekološki prihvatljivih prijevoza što se potvrđuje promocijom željezničkog prometa u Istri, ali i biciklističkog koji povezuje obalu i unutrašnjost poput nove biciklističke staze od Rovinja i Kanfanara koja, osim što se njome preusmjerava biciklistički prijevoz uz prometnicu na nekadašnju trasu željezničke pruge, ista omogućava i razvoj gospodarskih aktivnosti na tom području te promociju lokalnih proizvođača. Osim regionalne povezanosti, postoji i ona pomorska iz obalnih gradova prema susjednoj Italiji čiji su partneri također uključeni u projekt ukupne vrijednosti 2.200.000 eura.

U sklopu projekta ICARUS također je nedavno uređena biciklistička staza od Kanfanara do Rovinja u dužini od 21 kilometar, i to po trasi proge koja nije u prometu od sredine 60-tih godina prošlog stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:42