PRVI U REGIJI

Internet preko satelita! Starlink Elona Muska stiže u Hrvatsku, evo koliko će koštati pretplata

Američki konkurent HT-u, A1 i Telemachu poskupio svoje usluge za korisnike u Hrvatskoj sa 630 na 799 kuna mjesečno

Test narudžbe Starlinka Elona Muska na webu te kompanije za adresu u mjestu Preko na otoku Ugljanu

 Screenshot Starlink.com

Više nema dvojbe kad će Starlink, svemirski telekom Elona Muska krenuti s radom u Hrvatskoj. Jadransku obalu, uključujući takoreći sve otoke, Liku i Gorski kotar te Slavoniju Starlink će svojim uslugama pokriti do kraja ove godine, najkasnije početkom iduće. Zagreb pak planira uvrstiti u ponudu sredinom 2022. godine.

Rezultat je to pretrage na stranici Starlink.com na kojoj se usluga Muskovog operatera već sad može naručiti u Hrvatskoj. Dovoljno je samo upisati svoju adresu kako bi se provjerila dostupnost te izvršiti uplatu kapare.

Cijena usluge poskupila je u odnosu onu od prije godinu dana, kad je taj operater krenuo s radom u SAD-u. Tada je nudio mjesečnu pretplatu od 630 kuna uz prethodnu kupnju paketa u kojem su antena, tripod i Wi-Fi ruter za 3200 kuna.

Za korisnike koji pokušaju naručiti Starlink iz Hrvatske cijena pretplate je 799 kuna mjesečno dok antena i popratna oprema stoje 4029 kuna plus 649 kuna dostave. Za zaključivanje narudžbe potrebno je ostaviti depozit od 799 kuna.

Starlink nudi internet preko satelita brzina koje su između onog što nude 4G i 5G. To znači brzinu od 50-150 Mbps s latencijom od 20-40 milisekundi, zasad bez ograničenja u gigabajtima, i obećanjem da će biti još bolji u budućnosti.

S takvom ponudom i cijenom Starlink izvjesno je, i nije konkurent telekom operaterima u Hrvatskoj, koji se ove godine ubrzano natječu u širenju svoje 5G ponude. No, njegove bi usluge itekako mogle biti zanimljive hotelima, tvornicama i drugim gospodarskim subjektima te lokalnim samoupravama koje traže backup vezu ili način da ubrzaju svoj pristup internetu, a koji ne mogu dobiti od klasičnih operatera u Hrvatskoj.

image

Elon Musk, osnivač Starlinka

Odd Andersen/afp

U SAD-u je Musk već zatražio dozvolu od američkog regulatora FCC-a da testira Starlink na Gulfstream mlažnjacima.

U budućnosti se očekuje da će svoje usluge moći nuditi i kruzerima na Jadranu, zatim brodovima, avionima, solarnim elektranama i drugim sličnim korisnicima.

Provjerili smo i stanje u regiji.

Rezultat našeg pretraživanja je da će korisnici u Hrvatskoj biti prvi u regiji koji će dobiti pristup Starlinku.

U Sloveniji bi se Starlink trebao pojaviti tijekom iduće godine. U 2022. trebao bi postati dostupan i u dijelovima Srbije, poput Niša, kao i u Sarajevu u BiH. No, ostatak BiH, kao i glavni grad Srbije, Beograd, Starlink svojom uslugom planira pokriti tek 2023. godine.

Hakom potvrdio: Starlink se prijavio za rad u Hrvatskoj

Telekomunikacijski regulator Hakom potvrdio je Jutarnjem listu da je Starlink Elona Muska prijavio namjeru svog rada u Hrvatskoj i da je time ispunio sve uvjete za početak komercijalnih operacija na našem tržištu.

Muskov operator prijavio se kroz svoju EU središnjicu - Starlink iz Irske. Tvrtka posluje na adresi 5th Floor Beaux Lane House, Mercer Street Lower u Dublinu, a u Hrvatskoj može pružati uslugu pristupa internetu u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži.

Hakom nam je još lani objasnio da Musk u Hrvatskoj ne može nuditi telekomunikacijske usluge bez da to prijavi.

- Starlink ili bilo koja druga tvrtka koja planira pružati elektroničke komunikacijske usluge na području Hrvatske obvezna je prijaviti se Hakomu za tu djelatnost putem portala e-Operator - kažu u Hakomu.

Sada kad je to učinio preko portala e-Operator, čini se, ne treba učiniti više ništa. Naime, za pružanje usluga preko satelita nisu nužne dodatne dozvole za rad ili koncesije, jer je regulator izdao jednu generičku dozvolu za takoreći sve satelitske antene.

Satelitske antene, naime, kupuju sami korisnici izravno od Starlinka. One su pokrivene s općom dozvolom koja "omogućava slobodnu uporabu nepokretnih zemaljskih postaja u nepokretnoj satelitskoj službi koja komunicira s negeostacionarnim satelitskim mrežama". Na temelju te dozvole već danas više od 150.000 građana u Hrvatskoj koristi usluge satelitske televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:52