Zatvoreno gradilište

Inspektori zaustavili radove na najvećem splitskom hotelu

Poznati poduzetnik odstupio je od dozvole, a vještim manevrom pokušao je preduhitriti inspekciju, no nije uspio...
 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Građevinski inspektori zabranili su radove na velikom hotelu "Amfora resort" koji na Žnjanu gradi poznati splitski poduzetnik Zvonko Kotarac.

Utvrdili su, naime, da je bespravno izgrađena jedna podrumska etaža namijenjena za parkiranje vozila, kao i široki iskop u koji je smještena prostorija bazenske instalacije, što je Slobodnoj Dalmaciji i potvrđeno iz Državnog inspektorata. "Amfora resort" najavljivan kao budući najveći hotel u Splitu.

No, izgleda da je dobivena dozvola za takav objekt bila premala, pa je hotel zauzeo još veću kvadraturu, a sada se od Grada traži izmjena odobrene dokumentacije kako bi se ozakonili ilegalni zahvati. U odgovoru iz Državnog inspektorata navodi se kako se "pravomoćnom građevinskom dozvolom investitorskoj tvrtki 'Plavi Safir' dozvolilo građenje građevine gospodarske namjene odnosno hotela radnog naziva 'Gospa od Žnjana', katnosti podrum+suteren+prizemlje+osam katova".

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

No, Kotarac se nije zaustavio na tome, utvrdili su inspektori.

- Prema planiranom inspekcijskom nadzoru u ožujku je očevidom utvrđeno da je investitor prilikom gradnje odstupio od utvrđenih lokacijskih uvjeta određenih dozvolom, na način da je na južnoj strani objekta ispod razine poda garaže (podrum 'minus 1') izveden prostor (podrum 'minus 2') etaža, kao i široki iskop na zapadnom dijelu parcele unutar kojeg je bespravno izgrađena prostorija bazenske instalacije - ističu iz Inspektorata za 'Slobodnu'.

Prema njihovim riječima, gradilište je zatvoreno prošle srijede, 10. travnja, te dodaju kako je "u tijeku izrada inspekcijskog rješenja o usklađenju gradnje s građevinskom dozvolom".

Kotarčeva firma pokrenula je postupak izdavanja izmjena i dopuna građevinske dozvole još 3. travnja. Uvid u spis mogao se obaviti jučer u Banovini, ali samo za stranke u postupku koje su svoj status morale dokazati, kao što su primjerice vlasnici susjednih zemljišta.

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Odgovore na otvorena pitanja zatražili smo od investitora Kotarca, ali on se nije javljao na mobitel, dok Emil Šverko, arhitekt i projektant "Amfora resorta", nije htio komentirati nastalu situaciju, već se kratko izjasnio o novom projektu.

- Dozvola se prilagođava, svaka dozvola mora biti u skladu sa urbanističkim uvjetima. Ako se od šest soba naprave tri apartmana, to je izmjena, jer ima reperkusije na parkirališna mjesta i tako dalje. Ili, ako u jednom dijelu iskrsne šaht, on nije izmjena, ali oni su zakopali malo više, pa se mora brzo zakopati da netko ne pomisli da se širiš.

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Izmjena dozvole mora biti i iz čisto tehnoloških razloga, jer se u početku nije znalo hoće li se moći grijati i hladiti na more. No, što je tu je, nema se puno za misliti, treba se barem dio sezone uhvatiti da se mogu početi vraćati krediti - objašnjava Šverko koji tvrdi da je zadovljan kako je riješio zahtjeve ulagača.

Radovi su bili već dosta napredovali, prekinuti su od strane građevinske inspekcije dok je rastao ulaz u nadstrešnicu. Kotarac je prije godinu i pol najavio je da će hotel sa četiri zvjezdice biti otvoren u proljeće ove godine, upravo u ovo vrijeme kada su izgradnju zaustavili inspektori.

Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:36