Potrošačke cijene

Inflacija u kolovozu: Hrana poskupjela 1,2%, ali neki proizvodi i mnogo više

Ilustracija, ljudi u Zagrebu
 Profimedia, Alamy

Potrošačke cijene u kolovozu blago su pale, za 0,1 posto, kako u odnosu na prethodni mjesec tako i u usporedbi s prošlogodišnjim kolovozom.

To je peti mjesec deflacije na na godišnjoj razini, a počela je u travnju nakon zaključavanja ekonomije. Zahvaljujući sezonskim sniženjima, najveći mjesečni pad cijena u kolovozu zabilježili su odjeća i obuća - 3,6 posto. Na godišnjoj razini, pak, na kretanje cijena i dalje najviše utječu tekuća goriva koji su bila gotovo 30 posto jeftinija nego prije godinu dana. Kako je koronakriza imala značajan utjecaj na potražnju za različitim proizvodima tako su se mijenjale i njihove cijene. Osim energenata, u proteklih godinu dana najviše su pale cijene prijevoza, za 5,2 posto, a riječ je o kategoriji koja čini 15 posto potrošačke košarice. Pritom su neke usluge i proizvodi značajno pojeftinili, a drugi poskupjeli. Avionske karte, primjerice, jeftinije su 19 posto, a bicikli su poskupjeli za 8,5 posto.

S druge strane, poskupjela je hrana, u prosjeku 1,2 posto, ali neki proizvodi i mnogo više - voće je 7,8 posto skuplje nego prije godinu dana, a meso za 3,9 posto, dok je cijena kruha i žitarica veća za jedan posto. S druge strane, povrće je jeftinije za 4,9 posto, a 3,6 posto pale su cijene ulja i masti. “Ublažavanju pada” potrošačkih cijena na godišnjoj razini značajno su pridonijela alkoholna pića i duhan, s rastom od 5,2 posto, što se povezuje s povećanjem trošarina. Do kraja ove godine analitičari RBA očekuju nastavak pada prosječnih godišnjih stopa potrošačkih cijena, a stopa inflacije na razini cijele godine trebala bi zabilježiti stagnaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:32