RAST CIJENA

Inflacija u Europskoj uniji u ožujku skočila na 7,8 posto, sad je na najvišoj razini od 2001.

Daleko najsnažnije porasle su cijene energije, za 44,4 posto, kao i cijene svježe hrane, za 7,8 posto

Ilustrativna fotografija

 Jakub Porzycki/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Inflacija u EU i eurozoni dosegnula je u ožujku novu najvišu razinu otkad je europski statistički ured počeo objavljivati podatke, potaknuta poskupljenjem energije, a u Hrvatskoj je pratila rast cijena u zoni primjene zajedničke europske valute.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u ožujku 7,8 posto, izračunao je Eurostat prema izvješću objavljenome u četvrtak. To je njezina najviša razina od 2001. godine.

U veljači je iznosila 6,2 posto.

U eurozoni stopa inflacije porasla je s 5,9 na 7,4 posto, utvrdili su statističari, snizivši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod. To je još uvijek najsnažniji rast cijena otkad je Eurostat počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Daleko najsnažnije u ožujku u eurozoni su porasle cijene energije, za 44,4 posto, s udjelom u ukupnoj stopi inflacije od 4,36 postotnih bodova. U veljači je energija poskupjela 32 posto.

Izrazito su u prošlom mjesecu porasle i cijene svježe hrane, za 7,8 posto.

Samo su Belgija i Slovenija u ožujku bilježile nižu stopu inflacije nego u veljači, pokazuju podaci Eurostata.

Baltik i dalje na vrhu

Čak sedam zemalja EU-a bilježilo je u ožujku dvoznamenkaste stope inflacije.

Najviše su ponovno porasle potrošačke cijene u Litvi i Estoniji, za 15,6 odnosno 14,8 posto. Blizu je i Češka sa stopom inflacije od 11,9 posto.

Skupini zemalja s dvoznamenkastim rastom cijena pridružile su se u ožujku i Bugarska, Poljska, Nizozemska te Latvija.

U Hrvatskoj je stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila u ožujku 7,3 posto, što je njezina najveća vrijednost od srpnja 2008. godine. U veljači cijene su porasle 6,3 posto, a u ožujku prošle godine 1,6 posto.

Istu stopu inflacije bilježila je u prošlome mjesecu i Švedska, a u skupini su još i Cipar, sa stopom inflacije od 6,2 posto te Danska i Slovenija gdje je iznosila 6,0 posto.

Najnižu stopu inflacije bilježila je Malta, od 4,5 posto. Slijede Francuska i Portugal gdje je iznosila 5,1 odnosno 5,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 07:22