REPORT GOJKA DRLJAČE

Inflacija ide dalje: Nestaju zalihe, nafta ide prema 100 dolara za barel, može li do 150?

Skupa nafta realni je scenarij skore budućnosti pa investitori kupuju dionice naftnih kompanija računajući na rekordne profite
 Ilustracija/Alexei Danichev/Sputnik/Sputnik via AFP

Koliko se dugo i uz kakve posljedice može limitirati rast cijena benzina i dizela? S obzirom na informacije koje stižu s robnih burzi, a prema kojima bi nafta trebala preskočiti simboličnu granicu od 100 dolara za barel, ovo uvodno pitanje ima posebnu težinu. Dodatnu pak težinu tom pitanju daje činjenica kako sve više ekspertnih prognozera predviđaju cijenu od 125 dolara za barel, pa čak i višu.

Pri tome i investitori izgleda smatraju kako je skupa nafta realni scenarij skore budućnosti pa kupuju dionice naftnih kompanija računajući na rekordne profite. Od početka veljače cijena nafte porasla je oko 11 dolara za barel, čime je prošli tjedan tzv. Brent crude premašio 95 dolara za barel, što je pak 63-postotni porast u donosu na ljeto 2014.

Problem je sljedeći: sad čak i neki od najiskusnijih eksperata predviđaju kako bi cijena nafte u ovoj godini mogla rast do čak 150 dolara za barel, a to ne objašnjavaju geostrateškim napetostima između Rusije i široke fronte zapadnih zemalja koje podržavaju Ukrajinu.

- Ako uzmete kako imamo podinvestiranost u kapitalna istraživanja, nama počinje nedostajati fizičke nafte, počinju nestajati zalihe - upozorio je John Driscoll, direktor JTD Energyja u intervjuu za CNBC. On rast cijene nafte iznad 120 dolara smatra izvjesnim, a ne isključuje dosizanje spomenute cijene od 150 dolara. Već sad, u ovom trenutku, trgovci plaćaju posebnu cijenu na naftu koja je fizički dostupna jer očekuju daljnje ubrzanje potražnje.

Dio poskupljenja može se objasniti time što su članice OPEC+ grupe, kao i Rusija, tijekom siječnja pumpale nešto manje nafte u odnosu na predviđene kvote.

Ne treba misliti kako će veliki naftni igrači biti spremni na bilo koji način žuriti sa spuštanjem cijena jer su lani napokon imali sjajne profite uslijed rasta cijena nafte. Dobri profiti BP-a, Shella, Totala…, privukli su pak investitore. S&P 500 Energy Sector Indeks trenutačno je na godišnjoj razni u 50-postotnom plusu.

Brif:

1. Amerikanci tvrde kako ruske informacije o povlačenju trupa nisu točne.

2. Njemačka i Austrija pripremaju se ublažiti epidemiološke mjere te se može očekivati ubrzavanje njihovih gospodarstava.

3. Sve više analitičara investicijskih kuća počinju plašiti ključne centralne banke da bi mogli izazvati recesiju ako dignu kamate kako bi zaustavili inflaciju.

Prijedlog dnevnog štiva:

Najava: Gađat ćemo Jeffa Bezosa jajima ako jahtom dođe u Rotterdam - Vlasnik Amazona digao je ljudima živce jer traži da se zbog njegove jahte demontira vrh povijesnog pomičnog mosta

Insider: Elon Musk prepucava se s legendarnim Charlijem Mungerom o tome kako sve Tesla može propasti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:52