negativan trend

Industrija u prvih osam mjeseci pala 3,3 posto

Snažan pad industrije od početka godine odražava slabost ekonomija vodećih vanjskotrgovinskih partnera

Proizvodnja baterija

 Goran Mehkek/Cropix

U kolovozu je industrijska proizvodnja pala 2,1 posto na godišnjoj razini te 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci DZS-a. Od početka godine rast je zabilježen samo u srpnju, 1,7 posto prema istom mjesecu lani, pa je konačni saldo za prvih osam mjeseci pad od 3,3 posto.

Snažan mjesečni pad predvodili su kapitalni proizvodi, s minusom od 13,2 posto, a u skladu s time, prerađivačka industrija bilježi pad od 6,2 posto. Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda u kolovozu je bila 44,6 posto manja nego u srpnju, kada je porasla čak 49 posto. Također, proizvodnja električne opreme smanjena je 13,3 posto, nakon rasta u srpnju od 10,4 posto, a strojeva i uređaja pala je 10,5 posto, nakon rasta u srpnju od 10,5 posto. Kako napominje Zrinka Živković-Matijević, glavna analitičarka RBA, srpanjske podatke trebalo je uzeti s dozom opreza jer su, pored kolebljivosti u području energije, "vjerojatno bili i odraz drugih jednokratnih utjecaja, što se vidjelo u proizvodnji kapitalnih proizvoda".

Na razini osam mjeseci, prerađivačka industrija pala je 1,5 posto, pri čemu strojeva i uređaja 15,9 posto, a motornih vozila 14,7 posto, dok je proizvodnja računala rasla 14 posto.

Smanjenje fizičkog obujma industrijske proizvodnje, smatra Živković-Matijević, u skladu je s kretanjima kod najvažnijih trgovinskih partnera u europodručju. Vodeći anketni pokazatelji sugeriraju da će se takva situacija nastaviti i u ovom tromjesečju, pa izgledi za oporavak industrijskih aktivnosti u ovoj godini "ostaju slabašni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:38