Rezultati za prvi kvartal

Ina ima razloga za optimizam, ali ne i za opuštanje

Neto prihod od prodaje u prva tri mjeseca 2021. iznosi više od 3,95 milijardi kuna
 Matija Djanjesic/Cropix

Bez obzira na to što su nakon izuzetno izazovne 2020. godine pokazatelji u prvom kvartalu ove godine puno bolji i ulijevaju optimizam, iz Ine upozoravaju da nema mjesta opuštenom pristupu poslovanju. Na pozitivan učinak na rezultate INA Grupe u prvom tromjesečju 2021. godine utjecalo je to što su se cijene ugljikovodika oporavile i što su se ograničenja vezana uz pandemiju COVID-19 donekle ublažila. Dakle, početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020., jednom od najzahtjevnijih godina za naftnu industriju.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, vidljiv je utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19. Ipak neizvjesnost na koju utječe pandemija i dalje je prisutna. Neto prihod od prodaje u prva tri mjeseca ove godine iznosi više od 3,95 milijardi kuna. EBITDA je dosegla 467 milijuna kuna, a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubicima iz 2020. uzrokovanima velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha. Djelatnost Istraživanje i proizvodnja profitirala je od povećane cijene ugljikovodika. Ovo je dovelo EBITDA djelatnosti na razinu od 401 milijun kuna, što je pet posto niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju, dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021.

Manja potražnja

Unatoč tri posto manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan. Iskorak u digitalizaciji poslovanja, kao i kontinuirani razvoj gastro koncepta Fresh Corner te orijentiranost na kupca osiguravaju rast ovoj Ininoj djelatnosti.Zahvaljujući pravovremenim financijskim i operativnim mjerama nastavljena su strateška ulaganja INA Grupe, kao što je projekt izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji. Pored toga INA je tijekom prvog tromjesečja 2021. ušla u novu koncesiju u Egiptu. Ovaj inozemni projekt, kao i površinom najveće ikada izvedeno seizmičko snimanje podzemlja u Hrvatskoj, koje je završeno u prvom tromjesečju 2021., a odnosi se na 600 četvornih kilometara na virovitičkom području, predstavlja intenzivne napore kompanije za kompenziranje prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima. Ulaganja su 17 posto viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2,7 milijardi kuna. Rezultatu su svakako pridonijele i pravovremene operativne i financijske mjere koje je kompanija poduzela kao odgovor na krizu u 2020. godini.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Inin je cilj poslovati na održiv način, biti financijski snažna kompanija i uspješno odgovarati na izazove koje predstavljaju novi izvori energije i okolišne teme.

Kompanija trenutačno transformira poslovanje i nadograđuje postojeći lanac vrijednosti prema jasnim razvojnim smjernicama koje su u skladu s ažuriranom integriranom dugoročnom strategijom MOL Grupe predstavljenom krajem veljače. SHAPE TOMORROW MOL Group 2030+ fokusira se na smanjenje emisije CO2, učinkovitost i kružnu ekonomiju, potpuno je integrirana s novom strategijom održivosti te dopunjena dugoročnom vizijom i ambicijama nakon 2030. godine. Ujedno potvrđuje strateške smjerove transformacije u postojećim djelatnostima.

image
propan ina

U navedeno se uklapa i Inin program INA R&M Novi smjer 2023., namijenjen transformaciji rafinerijskog poslovanja, a koji podrazumijeva izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku.

Investicija u Rijeci je pokrenuta lani i kada krajem 2023. bude završena poboljšat će strukturu proizvoda i podići konkurentnost rafinerije. Dodatni korak ka transformaciji riječke rafinerije učinjen je lani puštanjem u rad 550 milijuna kuna vrijednog postrojenja Propan propilen splitera. Njime je proširena lepeza proizvoda visokovrijednim propilenom visoke čistoće koji se koristi kao poluproizvod u petrokemijskoj industriji.

Lokacija u Sisku

Na lokaciji u Sisku INA planira održive alternative koje uključuju proizvodnju bitumena, logistički centar, solarnu elektranu te potencijalno rafineriju bio-komponenti koja se svojim elementima uklapa u Europski zeleni plan.

Projekt Biorafinerije, vrijedan je oko dvije milijarde kuna i Ini bi omogućio proizvodnju druge generacije biogoriva iz biomase. Projekt je trenutačno u fazi osiguravanja izvora financiranja, a kako bi bio isplativ, nužno je oko 50 posto investicije osigurati iz nepovratnih izvora. Podrška projektu najavljena je u sklopu Vladinih planova za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a uvršten je i na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Uz navedene projekte, INA radi i na uvođenju vodika kao goriva u transport te projektima trajnog skladištenja CO2 u ležišta koji mogu doprinijeti zadovoljavanju visokih okolišnih ciljeva. Stabilno poslovanje i dobar financijski rezultat Ine svakako doprinose svladavanju svih transformacijskih izazova.

image
Sándor Fasimon
Srdjan Vrancic/Cropix

Početak 2021. pokazuje znakove oporavka

"Nakon 2020. godine, obilježene neviđenom krizom naftne i plinske industrije, početak 2021. pokazuje neke znakove oporavka industrije, iako je sigurno da naftna industrija neće uskoro vratiti staru snagu. Cijene nafte tipa Brent kretale su se oko 50 dolara po barelu tijekom prvog tromjesečja 2021., što je imalo pozitivan utjecaj na rezultat, ali i dalje ne dopušta opušten pristup poslovanju. INA Grupa je pravovremenom reakcijom na krizu uspjela očuvati stabilnu financijsku poziciju i osigurati kontinuitet implementacije strateških projekata", istaknuo je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine. Poslovanje Istraživanja i proizvodnje tijekom prvog tromjesečja 2021. obilježeno je, kako navodi Fasimon, nastavkom trenda smanjenja proizvodnje. "To je očekivano s obzirom na zrelu strukturu Ininih polja. S druge strane, nova transakcija u Egiptu omogućit će određeni porast proizvodnje u budućnosti. Rafinerijsko poslovanje je u 2020. bilo prilagođeno potražnji, no s popuštanjem restrikcija vezanih za covid-19 i znakovima optimizma u makrookruženju počela je i domaća prerada", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:17