Darko Horvat

Imam neku ideju za Petrokemiju, a HBOR bi trebao davati kredite s kamatom od 1 posto'

Horvat je svoje buduće ministarstvo nazvao "košarom vrućih krumpira"
Darko Horvat
 Goran Mehke / Hanza Media

Budući ministar gospodarstva Darko Horvat dao je svoj prvi intervju Večernjem listu i otkrio zanimljiva razmišljanja o važnim projektima u svom sektoru. S premijerom Andrejom Plenkovićem prvi put se čuo u nedjelju, a sve su dogovorili u ponedjeljak na kavu, otkrio je Horvat.

Svoje buduće ministarstvo nazvao je "košarom vrućih krumpira" i naglasio kako nije mađioničar koji će pucnuti prstima i riješiti sve probleme.

- Idemo redom. Agrokor? Tu smo negdje. Imamo 50-ak dana do nagodbe. Petrokemija? Imam neku ideju... Tu se mora dogoditi strateško partnerstvo. Petrokemija ne treba biti nešto što će država financirati. To je trgovačko društvo koje ima fantastičan proizvod, a zašto je tako velika razlika između prihoda i rashoda, time bi se netko trebao pozabaviti - rekao je Horvat za Večernji list.

Otkrio je i svoj stav oko Ine i otkupa udjela od MOL-a, vrućeg krumpira oko kojeg se prije nije slagao s premijerom.

- Jesam za to da upravljačka prava vratimo, ali prvo moramo napraviti strategiju razvoja. Mi moramo znati što od Ine želimo za pet, a što za deset godina. To je jedno, a drugo je da sve energetske kompanije svoje razvojne planove moraju verificirati kod Hrvatske energetske regulatorne agencije. Ne vidim razloga zašto to ne bi morala i Ina? Ako moraju Plinacro, HEP i Janaf, onda će i Ina - naglasio je budući ministar gospodarstva,

Horvat je u intervju posebno želio da ga pitaju zašto je hrvatsko gospodarstvo samo 2016. godine, kada je on bio ministar obrta i malog poduzetništva u Vladi Tihomora Oreškovića, imalo rast iznad tri posto. Tu priliku je iskoristio kako bi javnosti otkrio svoj stav o mjerama za poduzetnike.

- Hrvatski poduzetnici ne zavređuju maltretiranje s kamatama od 5, 6 ili 7 posto zato što je to već početak nekonkurentnosti (...) Nama HBOR ne treba kao posrednik u kreditiranju, nego kao direktni kreditor, i to s kamatom koja će biti na razini jedan posto. Isto, tako i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i HPB - rekao je Horvat za Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56