NOVA KAMPANJA

I Pazin želi digitalne nomade: ‘Problem je to što su cijene vila visoke i izvan sezone‘

Tražimo načine da produljimo sezonu. Središnja Istra je drugačija od afirmiranih odredišta digitalnih nomada, kao što je Split


Sanja Kantaruti

 Matija Djanješić/Cropix

Da je odmor u vilama s bazenima ili kućama za odmor u središnjoj Istri hit već godinama, nije novost, a sada se popularnost srca tog poluotoka želi približiti i digitalnim nomadima.

Po uzoru na veće hrvatske gradove, Turistička zajednica središnje Istre pokrenula je nedavno kampanju "Živi i radi u središnjoj Istri", koja želi privući digitalne nomade u Pazin i okolicu, i to ove godine. Prema riječima direktorice TZ-a Sanje Kantaruti, već je 30-ak iznajmljivača pokazalo interes da ugoste digitalne nomade koji bi im produljili sezonu, a ova je bila odlična, čak i bolja od one rekordne, iz 2019. godine. Pitamo ju zašto bi digitalni nomad htio doći u Pazin i okolicu izvan ljeta, kad nema one uobičajene vreve i života kao u sezoni.

Suradni prostor

- Objekti u središnjoj Istri funkcioniraju tijekom cijele godine - od ugostiteljskih objekata do muzeja i drugih sadržaja. Konstantno tražimo načine da produljimo sezonu i postanemo cjelogodišnja destinacija. Vrlo često ljudi koji dolaze na odmor u Istru ujedno i rade. S druge strane, središnja Istra je drugačija destinacija od već afirmiranih odredišta digitalnih nomada, kao što su Zagreb, Split i Dubrovnik - smatra Kantaruti. Dodaje da bi svi oni mogli biti zanimljivi jer se ne radi o većim i užurbanijim sredinama. Baš zato su nedavno održali konferenciju za sve turističke djelatnike, a posebno su iznajmljivačima objasnili što digitalni nomadi traže - prije svega udoban kutak za rad.

- Svaki dan nam se javljaju novi iznajmljivači koji bi se htjeli priključiti projektu. Jedino je zasad problem činjenica da su cijene naših vila i kuća za odmor i izvan sezone prilično visoke, a ipak se tu radi o dugoročnom najmu. Također, surađujemo s našom razvojnom agencijom Srce Istre u Pazinu. Ona je opremila suradni prostor te organizira okupljanja. A to privlači digitalne nomade - kaže. Zato očekuje značajan interes, kao što je bio dobar interes posjetitelja za velik broj gastronomskih akcija kojima su željeli popuniti svoje konobe i restorane izvan sezone. I, kako kaže, uspjeli su.

U zimskim mjesecima, od 1. studenog do 1. ožujka, raste broj noćenja u središnjoj Istri. U 2016. na 2017. godinu ostvarena su 4502 noćenja, a rekordne 2019. godine njih 6180. Vjeruju da raznim akcijama mogu postići i više od toga.

- Ove smo zime imali akciju 'Draga nam je zima dok kapuza ima', sada u veljači počinju Dani mednih delicija, pa će biti Šetimana fritaja i špalete, a na kraju Jesen na pijatu. Sve te akcije ljudima su u uhu i vikendom su restorani i konobe puni, pa su mi čak ugostitelji rekli da su morali odbijati ljude jer jednostavno nema mjesta - ističe direktorica TZ-a središnje Istre.

Princip udruživanja

TZ središnje Istre prvi je počeo funkcionirati na principu udruživanja. O tim se udruživanjima manjih i nerentabilnih TZ-a radi efikasnosti, ali i smanjenja troškova, u Hrvatskoj govori već godinama. No, sada se većina njih odlučuje na projektno udruživanje, koje bi bilo prvi korak prema onom formalnom. TZ središnje Istre obuhvaća Pazin i osam općina u okolici; to su Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Tinjan, Sveti Petar u Šumi i Sveti Lovreč. I to se, iako je na početku djelovalo komplicirano zbog različitih političkih opcija u raznim općinama, pokazalo kao jako dobro.

Zato su lani proširili suradnju te se projektno udružili s obližnjim Buzetom, Barbanom, Žminjem, Kanfanarom i Svetvinčentom. Zajednički su radili na promociji enogastronomije i ovih su dana izašli s novim promotivnim videom "Autentična Istra - Good mood/Good food", realiziranim u režiji i produkciji labinske tvrtke Level 52. Promocija će najprije biti na domaćem tržištu, koje je drugo najznačajnije nakon njemačkoga.

Očekuju promjene

- Mi smo bili prva turistička zajednica područja u državi. Osnovani smo 2007. godine, a 2020. smo se projektno udružili. U tome je 14 općina i gradova. Koordinator smo svih aktivnosti i pozvali smo druge turističke zajednice, one iz okolice, da nam se pridruže jer imamo isti proizvod. Turiste ne zanimaju granice općine. Hoće li se i neki od tih T ak je pitanje za načelnike i gradonačelnike. Neki su već pokazali interes, no to će se tek vidjeti. Ove godine sve nas u TZ-ima očekuju promjene - ističe Kantaruti. No, sigurno je da će središnja Istra i ove godine imati dobar rezultat. To već pokazuje buking. Prvi veći val turista očekuje se za Uskrs.

Iako raste broj kreveta, nema apartmanizacije

- Na našem području imamo 4666 kreveta i lani smo ostvarili 303.477 noćenja, što je 36 posto više nego 2020. i 1 posto više nego 2019. godine. I dalje je to mali broj kreveta iako se svake godine povećava broj smještajnih jedinca. Primjerice, 2016. imali smo 3154 kreveta, a ove ih godine imamo 4660.

Ove godine imamo u najavi nekoliko novih projekata, kao što je uređenje difuznog hotela u Svetom Lovreču, kampa u Bankima, manjeg turističkog naselja u Gračišću te butik-hotela u Pazinu - ističe Sanja Kantaruti.

Povećava se i broj kuća za odmor, no kaže da se na njihovu području ne događa apartmanizacija niti je broj vila prevelik. - Na sreću, ne susrećemo se s tim problemom i ne bismo to niti htjeli jer želimo sačuvati autentičnu Istru - zaključuje Kantaruti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:35