LNG

I Crna Gora želi LNG terminal, SAD ga vidi u luci Bar i to kao hub za cijeli Balkan

Američka veleposlanica u Crnoj Gori poručila kako bi Crna Gora mogla biti čvorište za LNG
Novi LNG terminal i Steven Winberg u krugu
 Matija Djanjesic / CROPIX/ U.S. Department of Energy

Luka Bar na idealnom je mjestu za prihvat i izvoz tekućeg prirodnog plina (LNG) iz SAD-a prema drugim zemljama, ocijenio je pomoćnik ministra energetike SAD-a Steven Winberg za posjeta Crnoj Gori.

- Američki brodovi mogli bi pristajati u luci Bar koja je dovoljno duboka za to - ustvrdio je Winberg nakon sastanka s ministrom prometa Crne Gore Osmanom Nurkovićem.

Iz ministarstva na čijem je čelu Nurković priopćeno je kako se s Winbergom razgovoralo o pripremi studije o potencijalima uporabe fosilnih goriva u Crnoj Gori s naglaskom na LNG.

- Razmatrane su mogućnosti suradnje sa američkim kompanijama u području fosilnih goriva, a na sastanku su izneseni i rezultati kontinuiranog ulaganja u željezničku infrastrukturu koja je povezana sa lukom Bar, ali i izgradnju autoputa Bar-Boljare – navodi Ministarstvo prometa Crne Gore izvješćujući o razgovorima s američkim pomoćnikom ministra energetike.

Winberg je ocijenio kako bi uvoz LNG-a iz SAD-a doprinio sigurnosti i konkurenciji crnogorskog energetskog tržišta.

- Kad god imate novi izvor energije to stvara energetsku stabilnost i sigurnost – kazao je američki dužnosnik svojim crnogorskim sugovornicima, ponudivši pomoć svoje Vlade u podizanju energetske stabilnosti Crne Gore.

Osvrnuvši se na susret Winberga i Nurkovića, američka veleposlanica u Crnoj Gori Judy Rising Reinke izrazila je uvjerenje kako bi Crna Gora mogla ostvariti više benefita ako ostvari ulogu čvorišta za uvoz američkog LNG-a na Zapadni Balkan.

- Tekući prirodni plin ojačao bi crnogorsku ekonomiju. Podrazumijeva se da će vlasnici biznisa željeti jeftinije energetske izvore koji su raspoloživi i čistije izvore goriva – kazala je Judy Rising Reinke.

Ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić upozorila je kako se ideja o LNG-u čvorištu u luci Bar već nalazila u opticaju ali, ističe, bez konkretnih koraka prema samom ostvarenju takvog projekta.

Dio svjetskih medija, prenoseći Winbergov istup u Crnoj Gori, napominje kako je Hrvatska pripremila investiciju od 255 milijuna dolara u LNG terminal na Krku s planom izvoza LNG-a u Sloveniju, Mađarsku, Italiju,Srbiju i Crnu Goru.

Steven Winberg poručio je u Podgorici kako se izvoz američkog LNG-a u Europu tijekom 2019. povećao za oko 600 posto u odnosu na 2018., te da, istaknuo je, potencijali daljnjeg povećanja izvoza iz SAD-a itekako postoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40