DRUŠTVENO ODGOVORNI

HUP pokreće akciju koja će potaknuti prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola

Proizvođači, trgovaci i distributeri jakih alkoholnih pića pokreću kampanju o važnosti umjerene konzumacije alkohola

Ilustrativna fotografija

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokreće aktivnosti za javnost i ugostitelje, s ciljem dodatnog informiranja o važnosti umjerene i odgovorne konzumacije, kao i o odgovornom posluživanju alkohola u ugostiteljskim objektima, kako bi djelovala i potaknula prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola.

Jedna od aktivnosti Koordinacije je lansiranje mrežne edukativne stranice www.konzumirajodgovorno.hr na kojoj se mogu naći korisne informacije o utjecaju alkohola na organizam i zdravlje, upozorenja o skupinama za koje konzumacija alkohola nije preporučljiva, s posebnim naglaskom negativnog utjecaja alkohola na maloljetnike. Stranica sadrži korisne savjete i educira roditelje kako pristupiti i razgovarati s djecom i mladima kada je riječ o alkoholu. Navedenom inicijativom Hrvatska se priključila drugim europskim državama koje u sklopu kampanje i međunarodnih mrežnih stranica www.responsibledrinking.eu promiču odgovorno konzumiranje alkohola.

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića istovremeno je sa 11 europskih zemalja lansirala kviz o odgovornoj konzumaciji alkohola i podržala projekt koji je pokrenuo spiritsEUROPE, europsko udruženje koje okuplja sektor jakih alkoholnih pića kroz 31 nacionalno udruženje. Kviz pruža smjernice i odgovore na ključna pitanja o umjerenoj konzumaciji alkohola, pojašnjava razlike između umjerene i pretjerane konzumacije, sadrži savjete o odgovornom uživanju i objašnjava razlike u alkoholnim pićima. Kvizu se može pristupiti preko web stranice konzumirajodgovorno.hr ili direktno putem linka http://edapp.click/spiritseu-hr.

Osim edukacije javnosti, HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića razvila je online edukativni trening o odgovornom posluživanju alkohola koji je namijenjen ugostiteljskom sektoru. Trening „Poslužujem odgovorno“ ima za cilj smanjiti neodgovornu konzumaciju alkohola, i ukazati na problem maloljetničke konzumacije alkohola, kao i promovirati ugostiteljske objekte koji poslužuju odgovorno.

„Podizanje svjesnosti i rast informiranosti javnosti i ugostitelja ključno je za odgovorno ponašanje, zbog čega smo pokrenuli niz aktivnosti kojima želimo istaknuti važnost umjerene i odgovorne konzumacije alkohola, prevenciju maloljetničke konzumacije, kao i nužnost edukacija o potencijalno opasnim situacijama, kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, s ciljem izgradnje odgovornog ponašanja u zajednici u kojoj djelujemo i poslujemo. Konzumenti moraju imati dostupnost informacija, da bi znali kakav učinak ima alkohol koji konzumiraju na njihovo zdravlje, a ugostitelji odgovornim posluživanjem i poslovanjem trebaju doprinijeti promoviranju umjerene i odgovorne konzumacije alkohola." istaknuo je Zoran Maksić, predsjednik HUP Koordinacije proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

O HUP Koordinaciji proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića:

HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića osnovana je 2019. godine, a osnovale su je: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., Badel 1862 d.d., Diageo Hrvatska d.o.o., Pernod Ricard d.o.o., PPD Hrvatska d.o.o., G3 Spirits d.o.o. i Stock d.o.o. Aktivnosti koordinacije temelje se na potrebama poduzeća za promicanjem zajedničkih interesa i djelovanja u područjima zakonskih odredbi koje se odnose na alkoholne proizvode, promicanje odgovornog ponašanja potrošača kao i promocija tradicionalnih domaćih i međunarodnih proizvoda te smanjenje crnog tržišta alkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:01