Digitalizacija

HT realizirao projekt besplatnog WiFi interneta u Gradu Korčuli

 Goran Šebelić / CROPIX

Hrvatski Telekom nastavlja s digitalizacijom gradova, općina i otoka u Hrvatskoj, a posljednji primjer predstavlja realizacija projekta besplatnog WiFi interneta u Gradu Korčuli. Time je Hrvatski Telekom građanima Korčule, kao i brojnim turistima koji posjećuju taj grad, omogućio besplatan internet na područjima javnog okupljanja. Korčula je jedan od gradova i općina kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega je odabrao Hrvatski Telekom kao najboljeg izvođača koji će tehnološki omogućiti javni besplatni WiFi Internet i time modernizirati i olakšati život građana Korčule, ali i stranih gostiju koji dolaze i borave u gradu.

- Prilikom realizacije ovog projekta izazov je predstavljalo uklopiti svu infrastrukturu i pristupne točke u staru gradsku jezgru te optimizirati mrežu kako bismo dobili što veću pokrivenost, kako u uličicama, tako i na šetnici uz zidine i gradskim plažama. Ovaj kompleksan projekt ne bi bilo moguće izvesti bez stručne pomoći Hrvatskog Telekoma s kojim nastavljamo uspješnu suradnju na polju rješenja pametnih gradova. Grad Korčula jedan je od predvodnika digitalizacije hrvatskih otoka, a to potvrđuju već ranije realizirani projekti poput rješenja za pametno prikupljanje otpada ili moderniziranog parking rješenja, koji izdvajaju Grad Korčulu i stavljaju je kao primjer grada s naprednom vizijom i strategijom modernizacije koja se kontinuirano provodi - izjavio je gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris.

U sklopu inicijative WiFi4EU Europska komisija pokreće projekte kojima sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput, primjerice, parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja. Na području Grada Korčule instalirano je deset WiFi pristupnih točaka, koje su uspješno spojene i integrirane s gradskom telekomunikacijskom mrežom te pokrivaju lokacije istočne strane grada te najfrekventnija mjesta. Ovime će se dodatno olakšati pristup internet uslugama na javnim prostorima te poboljšati digitalna povezanost na području Grada Korčule. Projekt besplatnog WiFi interneta je iznimno značajan, kako za lokalno stanovništvo, tako i za strane goste koji posjećuju Grad Korčulu jer im je putem kvalitetne pokrivenosti WiFi signalom omogućeno lakše spajanje na Internet, što im omogućava pristup svim potrebnim sadržajima.

Hrvatski Telekom najveći je privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj koji godinama kontinuirano ulaže u kvalitetu i razvoj infrastrukture mobilne i fiksne mreže.

- Ponosni smo što gradovi i općine prepoznaju upravo Hrvatski Telekom kao pouzdanog tehnološkog partnera, koji će njihovim građanima omogućiti najbolje iskustvo korištenja javnog i besplatnog interneta. Realizacijom projekta u Gradu Korčuli nastavljamo s digitalizacijom Hrvatske kroz omogućavanje pristupa kvalitetnom internetu što većem broju građana, a što podrazumijeva ulaganja u razvoj optičke infrastrukture, WiFi pristupnih točaka i mobilne mreže - izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja Hrvatskog Telekoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:26