Milijunski iznos

HT kažnjen i mora platiti 28,1 milijuna kuna jer nisu prijavili svoje maloprodajne cijene

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljne pravne korake
Ilustracija
 Ranko Suvar / Berislava Picek / CROPIX

Hrvatski telekom (HT) pravomoćnom presudom je kažnjen i mora platiti kaznu od 28,1 milijun kuna. Najveća je to kazna do sada izrečena nekom telekomunikacijskom operateru u Hrvatskoj.

Kako su potvrdili iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) HT je optužen da nije domaćem regulatoru HAKOM-u dostavio maloprodajne cijene, u razdoblju od 2015. i 2016. godine, po kojima su prodavali svoje usluge. One su se uglavnom ticale paketa s ugovornom obvezom na 24 mjeseca. Zaključak je presude Visokog prekršajnog suda u Zagrebu da je HT prodavao svoje usluge po nižim cijenama i tako privlačio nove korisnike. Budući da je riječ o teleoperatoru od značajne snage na hrvatskom tržištu, HT je svojim postupcima ugrozio fer tržišno natjecanje. Sud je odluku donio na temelju dokumenta desetak privatnih korisnika kojima su prodane razne usluge i paketi usluga, a da te cijene nisu dostavljene regulatoru.

Iz HT-a su odgovorili da su presudu tek zaprimili i da analiziraju daljne pravne korake.

- U svakom slučaju, smatramo kako visina kazne, s obzirom na prekršaj koji nam se stavlja na teret, nije primjerena. Naime, prekršaj koji se stavlja na teret odnosi se na propust u dostavi cjenika HAKOM-u za jednu od tarifa u 2015. godini. Hrvatski Telekom inače kontinuirano mijenja tarife i, u skladu s tim, uredno dostavlja obavijesti HAKOM-u, kako je to i propisano zakonom, navode u svojem odgovoru.

Ipak, Visoki prekršajni sud u Zagrebu smatra da je takva praksa HT-a osobito teška povreda Zakona o elektroničkoj komunikaciji, a predviđena kazna u tom slučaju iznosi od 1 do 10 posto godišnjeg bruto prihoda. Budući da je ukupni prihod HT-a za 2016. godinu bio 6,1 milijardu kuna, sud je mogao HT-u odrezati kaznu od 60 do 600 milijuna kuna. Međutim, Općinski prekršajni sud, koji je donio prvu nepravomoćnu presudu, odredio je pola minimalne kazne, odnosno 0,5 posto jer je uzeo kao olakotnu okolnost to što HT prije nije bio kažnjavan. Visoki prekršajni sud je to potvrdio.

Sve je počelo još u rujnu 2015. godine kada je HAKOM pokrenuo inspekcijski postupak, nakon prijave Vipneta (današnjeg A1). U dokumentima dostupnima na HAKOM-ovim stranicma, može se iščitati da je konkurentski teleoperator prijavio da HT korisnicima ponudi paket usluga, uključujući neograničene telefonske razgovore, flat internet i televiziju, za 200 kuna. Taj paket, prema prijavi Vipa, nije bio javno dostupan niti naveden u cjeniku HT-a. HAKOM je tada izrekao mjeru kojom je odgovorna osoba u HT-u kažnjena s 50.000 kuna.

HAKOM
Rješenje HAKOM-a kojim se utvrđuje da je Hrvatski telekom prekršio regulatornu obvezu

HT je to iskoristio u svojoj žalbi tvrdeći da su već kažnjeni s 50.000 kuna i da im se ne može suditi za istu stvar dva puta. Sud nije prihvatio njihove argumente. Za sada, iz HT-a, nisu željeli otkriti daljnje pravne korake koje će poduzeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:20