OBJAVLJENI REZULTATI

HT imao dobro ljeto: Prihod u devet mjeseci veći 4,9 posto, neto dobit 96,3 milijuna eura

Ulaganja su veća za 91,1 posto u odnosu na godinu prije zbog velike, dugoročne investicije u spektar i iznose 281,3 milijuna eura

Hrvatski Telekom

Hrvatski telekom poboljšao je prognozu za svoje poslovne rezultate u ovoj godini nakon dobre ljetne sezone.

U izvješću za prvih devet mjeseci ove godine HT navodi da unatoč izazovnom okruženju očekuje srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022. godinu.

HT je u devet mjeseci zabilježio rast prihoda od 4,9 posto.

Operativna dobit veća je 3,9 posto, a neto dobit iznosi 96,3 milijuna eura.

Operater navodi da je povećao ulaganja za 91,1 posto u odnosu na godinu prije zbog velike, dugoročne investicije u spektar. Tako su ukupna ulaganja porasla na 281,3 milijuna eura.

- To su najveća ulaganja na telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj i pokazatelj su HT-ove kontinuirane predanosti osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske i budući poslovni rast - ističe predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis.

Dodaje da su ulaganjima u digitalizaciju i razvoj infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj, kako u gradskim tako i u ruralnim područjima, HT dodatno ojačali vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže.

HT je na natječaju za radiofrekvencijski spektar osigurao najveći udio u pojasevima i time si dugoročno osigurao najveći kapacitet u mobilnim komunikacijama.

U operateru navode da su dodatno povećali svoju optičku mrežu, takozvanu FTTH mrežu za 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Plan im je doći do više od milijun kućanstava sa svojim gigabitnim optičkim brzinama.

U proteklom razdoblju dogodio se i jedan od ključnih momenata u regulaciji HT-a.

Telekomunikacijski regulator Hakom deregulirao je 27. srpnja usluge optičke mreže HT-a u 72 upravne jedinice u gradskim područjima Hrvatske u kojima je utvrdio da postoji tržišna konkurencija.

- Deregulacija mreža velikih brzina na konkurentnim područjima omogućit će jednake tržišne uvjete svim sudionicima na tržištu - navode u HT-u.

Operater navodi i da je nastavio s vlastitom transformacijom što uključuje i plan da se Iskon Internet priključi HT-u.

- Pojednostavnjenjem i digitalizacijom procesa te modernizacijom tehnologija dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, a predviđeno je da od siječnja 2024. godine Iskon postaje dio HT d.d.-a, ali nastavlja poslovati kao zaseban brend - pojašnjavaju u HT-u.

Dodaju da će to, uz najavljeno preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže od društva Ericsson Nikola Tesla Servisi, omogućiti pružanje boljih usluga korisnicima i postizanje veće učinkovitosti.

U HT-u ističu da je skupština u svibnju donijela odluku o isplati dividende za 2022. godinu od 1,1 eura po dionici.

U devet mjeseci 2023. godine HT je, u okviru važećeg Programa otkupa dionica i putem uspješnog ubrzanog postupka prikupljanja ponuda koji je proveden u rujnu, otkupio dodatne 690.032 dionice na Zagrebačkoj burzi za iznos od 18 milijuna eura.

- Uprava trenutačno očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu - navodi operater.

image

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Ht/

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a kaže vrlo je zadovoljan postignutim rezultatom.

- Ostvareni rezultati odraz su čvrstih temelja, jasne strategije i predanosti HT-a kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja te osiguravanju najviše razine usluga. Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, koja iznose više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom - zaključuje Nebis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:12