Analiza HTZ-a

Hrvatsku je ove godine posjetilo 10% više turista nego 2017., najpopularnija je Istra

U prvih šest mjeseci čak 6,4 milijuna turista posjetilo je Hrvatsku, a najviše noćenja ostvarili su Nijemci
Zadar u zalazk sunca
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Hrvatsku je u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja, što su porasti od 10 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodajući da je samo u lipnju turista bilo 4 posto više, a noćenja kao u lanjskom lipnju.

Pozivajući se na podatke sustava eVisitor (turistički promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima) i eCrew (nautički charter), iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da su većinu fizičkog prometa u prvih šest mjeseci ostvarili strani turisti, kojih je došlo 5,5 milijuna ili 12 posto više, dok su sa 22,2 milijuna noćenja u plusu od 10 posto. Među stranim turistima najviše su noćenja ostvarili Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Britanci i Poljaci.

Poraste dolazaka od 10 te noćenja od 11 posto ostvarili su i domaći turisti u šest mjeseci.

Među jadranskim županijama, a i ukupno u Hrvatskoj, Istra je očekivano u šest mjeseci imala najviše noćenja, 7,4 milijuna, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 4,5 milijuna noćenja te Kvarner s ukupno 4,3 milijuna. U Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je po 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj 1,4 milijuna, Zagrebu milijun, a u Ličko-senjskoj županiji 681 tisuća.

U kontinentalni dio Hrvatske, bez Zagreba, po tim je podacima u prvoj polovici ove godine došlo 452 tisuće turista ili 12 posto više nego u isto lanjsko vrijeme, dok je 905 tisuća noćenja zabilježen porast od 13 posto. Po kontinentalnim županijama najviše je noćenja bilo u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj te potom u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji.

Iz Glavnog ureda HTZ-a za lipanj ove godine iznose podatke o dolasku 2,8 milijuna turista, što je 4 posto više nego u lipnju 2017., dok je 13,8 milijuna noćenja na razini lanjskog rezultata.

Poredak županija po ostvarenim noćenjima je sličan kao i za prvih šest mjeseci, odnosno i u lipnju su Istra, Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner ostvarili najbolje rezultate.

Rekordni turistički rezultati u Puli u prvoj polovici godine

U prvih šest mjeseci ove godine najveći je istarski grad zabilježio čak 14 posto više turista koji su ostvarili 16 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. U brojkama, ostvareno je 125.348 dolazaka i 507.525 noćenja, a posebno je značajan mjesec svibanj u kojemu je zabilježeno povećanje noćenja od čak 69 posto.

“Posljednji podaci o turističkim kretanjima za prvih šest mjeseci 2018. zbilja su sjajni i najava su još jedne rekordne turističke godine koja nas očekuje u Puli. Cilj nam je kontinuirano poticati razvoj novih sadržaja i obogaćivati ukupnu ponudu grada, poput Muzeja istarskog maslinovog ulja i tek otvorenog Memo muzeja, a tu je naravno i više od tisuću manifestacija godišnje. Vjerujem kako je i to jedan od razloga zašto je Pula danas zauzela svoje mjesto u elitnom društvu 100 najodrživijih destinacija svijeta i zašto smo među najboljim “city break” destinacijama. Tome neprestano svjedoče i svjetski mediji koji redovito promoviraju naš grad i regiju, a Pulu pozicioniraju kao grad koji svi moraju posjetiti. To je rezultat svih nas te se iz tog razloga želim zahvaliti našim sugrađanima i svim djelatnicima u turizmu bez kojih ne bismo imali tako dobre rezultate”, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Sa 105.981 noćenja i povećanjem od 10 posto, na prvom su mjestu gosti iz Njemačke, slijede domaći gosti s ostvarenih 47.358 noćenja i povećanjem od 19 posto, dok su treće mjesto zauzeli gosti iz Velike Britanije sa 36.739 noćenja. Zanimljivo je istaknuti kako je primjetan povratak ruskih gostiju koji su ostvarili 14.288 noćenja, odnosno povećanje od 54 posto.

Rekorde u turističkom prometu očekuje i pulska Zračna luka koja je novim investicijama i novim linijama povezana s više od 60 stranih odredišta, a do konca godine očekuje promet od preko 700 tisuća putnika.

piše Barbara Ban

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:01