DOBRE VIJESTI

Hrvatsko gospodarstvo raslo više od očekivanog, Europska komisija poboljšala prognoze za 2021. godinu

Komisija navodi da će rezultati u turizmu ostati ispod onih iz 2019. godine, ali bi trebali značajno porasti u odnosu na prošlu godinu
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
 PATRICK HERTZOG/POOL/AFP

Hrvatska je u prvom kvartalu ove godine imala robusni rast BDP-a od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do kraja godine bi ukupni godišnji rast trebao biti 5,4 posto. Ovo su prognoze koje je u srijedu objavila Europska komisija.

- Ovo je nešto brži oporavak od onoga što se očekivalo u proljeće, ponajviše zbog snažnih rezultata u prvom kvartalu i pozitivnih visoko frekventnih indikatora vezane za očekivanu potrošnju, građevinu, industriju i turizam - navodi Europska komisija u ljetnim prognozama.

U izvještaju se navodi da se epidemiološka situacija popravlja, stvaraju nova radna mjesta u sektoru ugostiteljstva, građevini i IT-u. Očekuje se nastavak rasta i porast investicija uz potporu Plana za oporavak i otpornost.

Komisija navodi da će rezultati u turizmu ostati ispod onih iz 2019. godine, ali bi trebali značajno porasti u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se i bolji izvoz zbog rasta u državama koje su glavni partneri Hrvatskoj.

Hrvatska je prošle godine imala pad od 8 posto BDP-a pa će se uz ovogodišnji rast od 5,4 posto i rast od 5,9 posto u 2022. godini prestići razinu koju je imala prije pandemije.

Neke države EU koje su imale manji pad od Hrvatske bilježit će veći rast zato što su manje ovisne o turizmu.

Irska, primjerice, uopće nije imala pad, već je porasla za 3,4 posto u odnosu na 2020. godinu. Ove će godine ostvariti rast od 7,2 posto.

Rumunjska je 2020. pala za 3,9 posto, a ove će godine imati rast od 7,4 posto.

Komisija navodi da je poboljšana epidemiološka situacija pomogla da u prvom kvartalu u cijeloj EU rast bude veći od očekivanog. Zbog toga su i poboljšane i prognoze.

Komisija je upozorila da i dalje postoji rizici i puno će toga ovisiti o nastavku ublažavanja mjera koja su bila na snazi zbog pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:18