ODLIČNI REZULTATI

Hrvatski telekom u prvih šest mjeseci ostvario prihod od 492 milijuna eura: Skočile i investicije

Ukupne investicije su iznosile 233,1 milijuna eura i skočile su za 126,4 posto u odnosu na lani

Hrvatski Telekom

U prvih pola godine Hrvatski telekom ostvario je prihod od 492 milijuna eura što je 6,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Operater je objavio da je paralelno povećao operativnu dobit EBITDA AL za 4,4 posto na 175 milijuna eura.

U izvješću Zagrebačkoj burzi navodi se i da je porastao EBIT za 28,7 posto na 67 milijuna eura.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a kaže da je zadovoljan polugodišnjim rezultatima, kako u segmentu privatnih tako i poslovnih korisnika.

- Imali smo i dobar rast prihoda i operativne dobiti čime su ublaženi inflatorni pritisci na naše operativne troškove. Istodobno smo u odnosu na isto razdoblje lani više nego udvostručili naša ulaganja koja su ključna za digitalizaciju Hrvatske i od presudnog značaja za napredak zemlje - kaže Nebis.

Ukupne investicije, uključujući radio frekvencijski spektar, iznosile su 233,1 milijuna eura i skočile su za 126,4 posto u odnosu na lani. Nebis ističe da su to najveća ulaganja na tržištu i odražavaju HT-ovu kontinuiranu predanost omogućavanju platforme za nacionalnu digitalizaciju i budući poslovni rast.

HT je tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine nastavio širiti svoju vodeću optičku mrežu po modelu FTTH. Povećao je njenu dostupnost za 19 posto. Cilj mu je imati više od milijun kućanstava pokrivenih s optikom u urbanim i ruralnim područjima.

- Dodatno poboljšanje kvalitete naše mreže i povećanje pokrivenosti gigabitnom 5G mrežom rezultiralo je osvajanjem Ookla nagrada za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom. Nastavkom izgradnje najveće optičke mreže u gradovima i ruralnim područjima kućanstva i tvrtke diljem Hrvatske uvodimo u gigabitnu eru, te ostajemo predani planovima da pokrijemo više od milijun hrvatskih kućanstava optikom - kaže Nebis.

image

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma

Ht/

Poslovno najveća operacija HT-a trenutačno je ponovno vraćanje tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje telekomunikacijskih mreža od Ericsson Nikola Tesla Servisa. Podsjetimo, HT je prije devet godina tu jedinicu izdvojio i prodao je ENT-u. Sad, navodi, da tu odluku mijenja zbog promjene strateškog smjera kompanije kako bi pratio nove industrijske trendove i ojačao svoju transformacijsku snagu u fiksnim i mobilnim komunikacijama.

Uprava HT najavila je da očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Do kraja godine planira da će imati nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda i EBITDA-e nakon najmova, uz srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2022. godinu, kad se izuzmu ulaganja u spektar.

U prvoj polovici godine HT je na burzi otkupio dodatnih 216.286 dionica za 5,4 milijuna eura i nastavlja program otkupa dionica.

Kompanija je potpisala i prvi korporativni virtualni ugovor (vPPA) o opskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora. Električnu energiju iz obnovljivih izvora, u količini od 50 GWh godišnje proizvodit će vjetroelektrana koja će biti izgrađena na lokaciji Mazin Gračac, a isporučit će je tvrtka Liburana.

- Transformacijska snaga digitalizacije omogućava ekonomski rast i društveni razvoj, a s mrežama koje gradimo i koje su kralježnica digitalizacije, nastavljamo stvarati prilike za napredak Hrvatske - zaključuje Nebis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:01