ULOG U BUDUĆNOST

Hrvatski program vrijedan 104 milijuna eura dobio zeleno svjetlo od EU: Umanjuje se rizik da neke tvrtke presele poslovanje

EK je procijenila da je mjera nužna i primjerena za doprinos postizanju ciljeva europskog zelenog plana

Ilustrativna fotografija

 Evgenij Koslow/Panthermedia/Profimedia/Evgenij Koslow/panthermedia/profimedia

Europska komisija (EK) odobrila je u utorak hrvatski program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima, vrijedan 104 milijuna eura, priopćeno je iz EK.

Kako se navodi u priopćenju EK, Hrvatska je obavijestila Komisiju da namjerava pokrenuti program za potporu energetski intenzivnim poduzećima. Konkretno, Hrvatska planira tim poduzećima smanjiti naknadu za potrošnju električne energije kojom se financira uvođenje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj („naknada za obnovljive izvore energije”).

Kako se dodaje, plaćanjem punog iznosa naknade za obnovljive izvore energije povećava se rizik da određena energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan EU-a s manje ambicioznim klimatskim politikama, a raste i trošak električne energije za energetski intenzivna poduzeća, čime ih se odvraća od elektrifikacije proizvodnih procesa.

Odobreni program će trajati do 31. prosinca 2028. i bit će otvoren poduzećima koja posluju u sektorima navedenima u Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju za 2022. Ti su sektori veliki potrošači električne energije i izloženi su međunarodnoj trgovini. Korisnici programa imat će uvjet da troše najmanje 500 MWh godišnje, ističu iz EK.

Smanjenje naknade za obnovljive izvore energije u okviru programa iznosit će najviše 75 posto i ovisit će o potrošnji korisnika, pri čemu što je veća potrošnja električne energije, to je veće i smanjenje. Nakon primjene smanjenja naknada ne smije biti niža od 0,5 eura po MWh.

Korisnici će morati provesti energetski pregled i određena ulaganja u energetsku učinkovitost, potom ulagati u projekte koji dovode do znatnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova ili najmanje 60 posto svoje potrošnje pokriti električnom energijom iz obnovljivih izvora, navode iz EK.

Hrvatska je izradila i prijelazni plan za postupno ukidanje smanjenja naknade za obnovljive izvore energije za energetski intenzivna poduzeća koja su 2020. ili 2021. plaćala smanjene naknade za obnovljive izvore energije, ali ne ispunjavaju uvjete novog programa, navodi se dalje.

Komisija je ocijenila da je ta mjera u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama te utvrdila da je nužna i primjerena za doprinos postizanju ciljeva europskog zelenog plana.

"Taj program u vrijednosti od 104 milijuna eura Hrvatskoj omogućuje da ublaži rizik da energetski intenzivna poduzeća presele svoje djelatnosti na lokacije izvan EU-a s manje ambicioznim klimatskim politikama. S druge strane, zadržavaju se poticaji za elektrifikaciju i dekarbonizaciju hrvatske industrije, što je u skladu s ciljevima europskog zelenog plana", kazala je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za politiku tržišnog natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:11