HVATAMO KORAK

Hrvatska na autocestama još uvijek nema niti jednu električnu punionicu za kamione! Petrol će izgraditi prve

U 105 ultrabrzih punionica za električna vozila u Sloveniji i Hrvatskoj investirat će 15 milijuna eura

Ilustrativna fotografija

 /Tanit Boonruen/alamy/profimedia

Na hrvatskim autocestama najkasnije do 2026. trebale bi biti instalirane prve punionice za električne kamione u investiciji slovenskog Petrola, doznajemo u toj kompaniji.

- Tvrtke Petrol d.d., Ljubljana, i Petrol d.o.o. Zagreb uspješno su predale prijavu na pripadajući natječaj Europske komisije početkom studenoga ove godine za projekt uspostave punionica za električna vozila i električne kamione duž koridora na autocestama u Sloveniji i Hrvatskoj. Rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do svibnja 2024. - navode u Petrolu, otkrivajući kako kroz spomenuti projekt planiraju postaviti ukupno 105 punionica na 35 lokacija.

U Hrvatskoj će, prema istome izvoru, Petrol instalirati 40 mjesta za punjenje na 15 lokacija, od kojih će osam lokacija imati posebne punionice za električne kamione. S druge strane rijeke Sutle, kompanija planira devet posebnih punionica za kamione u okviru 65 punionica na 20 lokacija.

Spomenuti natječaj EK, kako pojašnjavaju u Petrolu, namijenjen je mjestima za punjenje velike snage i ultrabrzom punjenju osobnih vozila minimalne snage 150 kilovata ili kamiona minimalne snage 350 kilovata.

- Planiramo razvoj poslovnog portfelja uvođenjem usluga punjenja teretnih vozila te olakšavanje ad-hoc punjenja na POS terminalima. Projekt je dio strateških ciljeva Petrol Grupe proširenja mreže infrastrukture za punjenje električnih vozila duž ključnih autocestovnih ruta u Sloveniji i Hrvatskoj – ističu u najvećem lancu benzinskih crpki u Sloveniji i drugom najvećem lancu crpi na našem tržištu.

Petrol će u 105 ultrabrzih punionica za električna vozila investirati 15 milijuna eura, a spremni su, kako nam je poručeno, izgraditi sve punionice najkasnije u roku od tri godine nakon što im EK odobri sufinanciranje. Napominju kako će u razvoju punionica surađivati ‘s vodećim europskim operaterima punionica‘.

Planovi Petrola poklapaju se s analizom zajednice europskih proizvođača automobila (ACEA) iz svibnja prošle godine o mreži punionica za električne kamione na Starome kontinentu, prema kojoj je Hrvatskoj potrebno sedam punionica za električne kamione. Do tog broja punionica ACEA je došla analizom ruta oko 400 tisuća kamiona koji prometuju diljem Europe i njihovih zaustavljanja na odmorištima autocesta. Prema istome izvoru, ukupno je na području 29 zemalja potrebno izgraditi 3126 punionica kako bi električni kamioni mogli nesmetano prometovati europskim autocestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:05