Velika prilika

Hrvatska mogući posrednik između Europe i jednog od najvećih svjetskih izvoznika nafte

Kako bi izbjegao Rusiju, novi put vodi preko turske sredozemne luke Džejhan iz koje se nafta brodovima doprema na skladištenje na terminale JANAF-a Krk

Potpredsjednik Upravnog odbora JSC NC “KazMunayGas” Bulat Zakirov i direktor Odjela za transport i logistiku g. Yerbolat Mendybayev posjetili su ovih dana Terminal JANAF-a u Omišlju, Rafineriju nafte INA-e u Rijeci te Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske. U JANAF-u su razgovarali s predsjednikom uprave Stjepanom Adanićem, a uz predstavnike kompanije sastanku su prisustvovali Komaldinov Akilbeg, veleposlanik Kazahstana u Hrvatskoj te njegov savjetnik za gospodarstvo i sport Ivica Pirić.

Kako neslužbeno saznajemo tema razgovora bila je mogućnost izvoza kazanstanske nafte preko Hrvatske dalje u Europu. Riječ je o iznimno važnom potencijalnom poslu koji bi Hrvatsku stavio na kartu velikog posrednika u izvozu nafte na europsko tržište.

Kazahstan je jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte. U mogućnosti je dnevno na svjetskom tržištu ponuditi oko 1,4 miliona barela nafte. Sve do prošle godine Kazahstan je naftu transportirao cjevovodom kroz Kaspijsko jezero do ruske crnomorske luke Novorosijsk i dalje na svjetska tržišta. No nakon što je Rusija zatvorila naftovod preko kaspijskog jezera, kazahstanska državna naftna kompanija pronašla je novi put izvoza. On vodi preko azerbejdžanskog naftovoda kojim se nafta isporučuje u tursku sredozemnu luku Džejhan. Na taj način Kazahstan zaobilazi teritoriju Rusije te mu je olakšan put do europskog tržišta.

Prema dostupnim informacijama plan je da se nafta iz spomenute turske luke brodovima doprema na skladištenje na terminale JANAF-a Krk odakle bi se otpremala dalje kupcima u Europu. Naši sugovornici najavljuju da bi posao mogao biti finalizirati u siječnju sljedeće godine kada će u posjetu Hrvatskoj doći ministar gospodarstva Kazahstana.

U priopćenju JANAF-a nakon sastanka sa čelnicima JSC NC “KazMunayGas” stoji da se razgovaralo o mogućnostima suradnje dviju kompanija na području transporta i skladištenja te tehničke suradnje. „Kompanija KazMunayGas ima bogato iskustvo u proizvodnji, transportu i preradi nafte te je lider kazahstanske industrije nafte, ali i gospodarstva Kazahstana u cijelosti. Moguća suradnja s takvim partnerom za JANAF predstavlja priliku za razmjenu iskustava, znanja i tehnologija s ciljem razvoja obiju kompanija te jačanjem gospodarske suradnje Kazahstana i Hrvatske“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:59