U LOŠEM DRUŠTVU

Hrvatska jedina članica EU na ‘sivoj listi‘ međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca

Na listu su istovremeno dodani Kamerun i Vijetnam, a Hrvatska je trenutno jedina članica Europske unije.

Ilustrativna fotografija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia/Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Međunarodna organizacija za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i drugih prijetnji financijskom sustavu (FATF) Hrvatsku je stavila na "sivu listu" zemalja koje se nalaze pod pojačanim nadzorom. Na listu su istovremeno dodani Kamerun i Vijetnam, a Hrvatska je trenutno jedina članica Europske unije.

Na listi zemalja koje redovno Financial Action Task Force, a koje su u nedovoljnoj mjeri implementirale mjere za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma su primjerice i Ujedinjeni Arapski Emirati, Panama i Mali.

T. Raja Kumar, predsjednik FATF-a, objavio je da se Hrvatska obvezala na provođenje akcijskog plana kojim će poboljšati usklađenost s propisima, te je pozvao Hrvatsku da taj plan provede što je prije moguće. U pojašnjenju FATF-a ističe se i da akcijski plan za Hrvatsku uključuje procjenu rizika povezanih sa zlouporabom pravnih osoba i pravnih poslova te korištenjem gotovine u sektoru nekretnina.

Radna skupina FATF-a sa sjedištem u Parizu ovaj je tjedan održala jedan od svojih redovitih sastanaka. Ta međunarodna organizacija radi s ciljem postavljanja standarda i promicanja učinkovite implementacije zakonskih, regulatornih i operativnim mjera za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma i drugih srodnih rijetnji integritetu međunarodnog financijskog sustava. Uz novu listu zemalja po pojačanim nadzorom, iz FATF-a ponovili su i da "sve jurisdikcije moraju biti oprezne u pogledu trenutnih i novih rizika od zaobilaženja mjera usmjerenih protiv Ruske Federacije u cilju zaštite međunarodnog financijskog sustava". FATF je u veljači suspendirao članstvo Rusije, a na posljednjem sastanku niti jedna zemlja nije uklonjena sa sive liste.

FATF redovno objavljuje takozvane crne i sive liste visokorizičnih država. Crna lista je popis država koje predstavljaju visoki rizik pa je potrebno primijeniti mjere pojačane dubinske analize. Također, FATF objavljuje i tzv. "sivu listu" država koje su pod povećanom prismotrom, a koje aktivno surađuju s FATF-om na ispravljanju nedostataka u vlastitim sustavima za borbu protiv pranja novca, financiranja terorizma te proliferacije oružja za masovno uništenje. Iz tih država prema FATF-u nije potrebno primjenjivati mjere pojačane dubinske analize, ali ta okolnost svakako može biti čimbenik pri procjeni rizičnosti. Međutim, pojedine države koje se nalaze na "sivoj listi" FATF-a, Europska komisija je označila visokorizičnim te ih uvrstila na svoju listu visokorizičnih trećih država pa su obveznici dužni u odnosu na te države primijeniti mjere pojačane dubinske analize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 05:31