BANKROT

Hrvatima omiljeni modni gigant je na koljenima: Što će biti s njihovim trgovinama u Hrvatskoj?

Trenutno s oko 160 robnih kuća posluju u 16 europskih zemalja. U Hrvatskoj su prisutni od 2003.

Peek&Cloppenburg trgovina

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Iako je najveći njemački modni trgovac Peek&Cloppenburg KG sa sjedištem u Düsseldorfu pokrenuo stečajni postupak i krenuo u veliko restrukturiranje zbog dvogodišnjeg pada prodaje tijekom pandemije, njihove četiri robne kuće u Hrvatskoj, od kojih su tri u Zagrebu i jedna u Splitu, trenutno normalno rade.

Iz hrvatskog Peek & Cloppenburga zasad se nisu oglasili, ali matična njemačka tvrtka koja je podnijela sudski zahtjev za zaštitu od insolventnosti izvijestila je da je međunarodno poslovanje organizirano u zasebnim tvrtkama i na njega ne utječe pokrenuti postupak. I iz njihovih tvrtki u Austriji i Nizozemskoj izvijestili su da nisu pogođeni restrukturiranjem u Njemačkoj. Uz to, u Hrvatskoj je upravo aktivan i natječaj za zapošljavanje prodajnog savjetnika u trgovini Peek&Cloppenburg u zagrebačkom Arena centru. U oglasu za posao ističu kako je riječ o obiteljskoj tvrtki koja već 120 godina svojim zaposlenicima pruža sigurno i dinamično radno okruženje te napredak u karijeri.

U Hrvatskoj rast

Prema pisanju njemačkih medija, nakon što su u pandemiji izgubili oko 30 posto prodaje, zahtjev za zaštitu od insolventnosti za njemačku tvrtku podnesen je na Okružnom sudu u Düsseldorfu. Odvjetnička tvrtka AndresPartners iz Düsseldorfa voditi će cijeli proces. Svih 67 trgovina u Njemačkoj ostalo je otvoreno te će oko 6800 zaposlenih naredna tri mjeseca dobivati plaću od agencije za zapošljavanje.

Peek&Cloppenburg trenutno s oko 160 robnih kuća posluje u 16 europskih zemalja. U Hrvatskoj su prisutni od 2003. godine. Poslovni podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni, ali nakon pada prihoda od 15,2 posto 2020. na 31,4 milijuna eura u Hrvatskoj su 2021. ponovo ostvarili rast od čak 37,4 posto na 43,2 milijuna eura prihoda, uz ostvarenu neto dobit od 6,6 milijuna eura. Navode kako su 2021. imali i rast zapošljavanja na ukupno 90 zaposlenika.

Thomas Freude iz uprave Peek&Cloppenburga je rekao kako je modna trgovina u krizi.

Online u minusu

"To se odnosi na Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf, kao i na cijelu industriju. Luksuzni segment i diskontno područje i dalje funkcioniraju, ali posao propada. To se čak odnosi i na online poslovanje, s kojim rijetko koji trgovac odjećom zarađuje, uključujući i P&C. Jasno nam je da moramo brzo poduzeti protumjere i vratiti tvrtku na pravi put," rekao je Freude.

Istaknuo je kako će restrukturirati Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf.

"Predali smo zahtjev za stečajem okružnom sudu u Düsseldorfu, koji je sud već odobrio. Zajedno sa stručnjakom za restrukturiranje Dirkom Andresom iz odvjetničkog društva AndresPartner i pod nadzorom privremenog upravitelja Horsta Piepenburga, brzo ćemo i dosljedno provoditi odluke koje su potrebne za restrukturiranje naše tvrtke", rekao je Thomas Freude.

Pokrenuti postupak odnosi se na tvrtku Peek & Cloppenburg KG, Düsseldorf, koja posjeduje sjedište tvrtke i 67 trgovina P&C s ukupno oko 6800 zaposlenika, kao i tvrtku za nabavu, Peek & Cloppenburg Retail Buying GmbH & Co. KG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:41