REŽU SE TROŠKOVI

Hrvatima omiljeni dućani za njegu masovno zatvaraju dućane: Pitali smo ih što će biti sa zagrebačkim trgovinama

Bit će ukinuto 489 radnih mjesta

Arena centar

 

 Neja Markicevic/Cropix

The Body Shop je najavio da će u sljedećih nekoliko tjedana zatvoriti 75 trgovina u Ujedinjenom Kraljevstvu i tako ukinuti 489 radnih mjesta, piše BBC. Zagrebačke poslovnice u Bogovićevoj ulici i Arena Centru, neslužbeno doznajemo, i dalje nastavljaju normalno poslovati jer kompanija u Hrvatskoj posluje kroz franšizu pa to nema utjecaja na njih.

Britanske prodavaonice će se zatvarati postupno u razdoblju od četiri do šest tjedana, nakon čega će u toj zemlji zadržati 116 poslovnica. Za zatvaranje su najčešće izabrane Body Shop trgovine u manjim britanskim gradovima poput Blackpoola, Hulla, Loughborougha, Northamptona i Swansea pa njihovim stanovnicima ostaje izbor između putovanja po kozmetiku u udaljeno mjesto ili kupnja preko interneta. Sedam dućana ove tvrtke već je zatvoreno diljem Londona, Kenta i Bristola, uključujući i onaj u Oxford Streetu. Trgovina kozmetike i proizvoda odlučila se za ovaj potez nakon što je ušla u predstečajnu nagodbu.

Britanski ogranak globalnog lanca ljepote je početkom ovog mjeseca stavljen pod upravu FRP Advisoryja, tvrtke koja upravlja njegovim restrukturiranjem. Iz tvrtke su poručili da pokušavaju spasiti poslovanje kompanije kako je god moguće.

image

The Body Shop/ilustracija

Thomas Banneyer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Body Shop je 1976. godine u Brightonu osnovala pokojna Anita Roddick koja je otvorila samo jednu trgovinu koja je ubrzo postala poznata po svojim prirodnim kozmetičkim proizvodima i svom stavu protiv testiranja na životinjama.

Anita i njezin suprug Gordon su 2006. prodali su tvrtku francuskom divu ljepote L‘Orealu što se nekim ljubiteljima brenda nije svidjelo. Smatrali su, naime, da je poslovanje francuskog diva u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva Body Shop.

Nakon toga, britanska trgovina s proizvodima za njegu je dva puta promijenila vlasnika - posljednji put krajem 2023. kada je prešla u vlasništvo tvrtke Aurelius. Samo nekoliko tjedana nakon, razočarani prodajom tijekom Božića i siječnja, odlučili su restrukturirati kompaniju, a prvi korak bilo je zatvaranje nekih poslovnica.

Iako je The Body Shop bio izrazito popularan 80-ih i 90-ih godina, sve veća konkurencija (poput Lusha) koja nudi slične proizvode.

Bivši glavni izvršni direktor David Boynton smatra kako to ne znači da kompanija srlja u propast, već da je to samo način da vlasnici u budućnosti izađu s velikim dobicima. Ovaj potez nazvao je “zakonitim, ali oportunističkim”.

- Poslovanje je uvijek bilo vrlo profitabilno. Omjeri dobiti u 2023. čak su pokazali poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući mjerama smanjenja troškova koje su započele u prvom tromjesečju 2023. - rekao je Boynton za Cosmetics Business.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:37