ODRAĐEN POSAO

HPB: Nakon rekordne poslovne godine uspješno završen proces sanacije Sberbanke

Banka će formalno krenuti poslovati kao ‘Nova hrvatska banka d.d.‘ unutar HPB Grupe.

Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a, i Tadija Vrdoljak, predsjednik Uprave Nove hrvatske banke

 Emica Elvedji/pixsell

Hrvatska poštanska banka (HPB) završila je proces sanacije Sberbanka d.d., buduće Nove hrvatske banke, priopćili su u četvrtak iz HPB-a.

U priopćenju se podsjeća da je Savjet Hrvatske narodne banke donio odluku o uspješnom završetku sanacije čime će Sberbank d.d. i formalno krenuti poslovati kao Nova hrvatska banka d.d. unutar HPB grupe.

Tim preuzimanjem, ističe se, odnosno završetkom procesa sanacije i pripajanjem Nove hrvatske banke, HPB jača buduću poziciju na hrvatskom tržištu. Sam proces sanacije završen je u kratkom roku, te je banka stabilizirana i uspješno posluje, kažu u HPB-u.

Predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina kaže da je provođenje tog zahtjevnog procesa novi korak u osnaživanju poslovanja HPB-a.

"Nova hrvatska banka kao nova članica HPB grupe donosi nam značajnu bazu klijenata, komplementarni portfelj te dodatnu snagu za rast i širenje poslovanja. Nakon rekordnog rezultata u prošloj godini, vjerujemo kako će sinergijski učinci donijeti nove benefite za naše klijente, dioničare i zaposlenike", izjavio je Badurina.

Tadija Vrdoljak predsjednik uprave

Predsjednik uprave Nove hrvatske banke postao je Tadija Vrdoljak, a članovi Boris Bekavac i Ognjen Brakus.

Tadija Vrdoljak je doktor ekonomskih znanosti. Školovao se na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Zagrebu te međunarodnim poslovnim školama INSEAD i Bled. Tijekom 25-godišnje karijere obnašao je niz rukovodećih dužnosti u bankarskom i poslovnom sektoru.

"Buduća Nova hrvatska banka u potpunosti je stabilna, dio smo HPB grupe i imamo sve preduvjete da predanim radom ostvarimo odlične rezultate", rekao je Vrdoljak.

Paralelno sa sanacijom odvijala se integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana.

"S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje Nove hrvatske banke planirano je u idućih godinu dana, odnosno nakon službenog usvajanja euro valute", zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:28