Vrludanja

Hotelijeri se zaletjeli pa u glavnoj sezoni spuštali cijene

U Splitsko-dalmatinskoj županiji početna cijena sobe u hotelu s pet zvjezdica bila je 375 eura te je do travnja dosegnula 420 eura, no nakon toga počinje padati

Ilustracija

 Vojko Basic/CROPIX

Analiza kretanja cijena u hotelima kategorije četiri i pet zvjezdica u Hrvatskoj za sezonu pokazuje da je ove godine bilo jako puno vrludanja i oscilacija te da ih je većina hotelijera u morskim županijama u glavnoj sezoni na kraju bila prisiljena - spuštati.

Kako su se te krivulje kretale, jučer je na 25. Kongresu hotelijera, održanom u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu, predstavio Leo Urlić iz tvrtke Edmond Revenue Management, otkrivši da je analiza obuhvatila ukupno 162 hotela s više od 400 online recenzija.

Urlić pritom nije komentirao zašto je dolazilo do oscilacija u cijenama i njihova osjetnog pada u glavnoj sezoni, no može se zaključiti da dio krivnje zasigurno leži i u prevelikim apetitima turističkih djelatnika u predsezoni, kad su cijene hotelskog smještaja drastično rasle, a objekti se u lipnju i srpnju susreli s padom interesa gostiju i zauzetosti, zbog čega su morali početi spuštati cijene.

Kretanje krivulje

Pritom su sve početne najniže cijene bile znatno više nego u 2022., no za razliku od lani, kad su te krivulje više-manje pokazivale kontinuirani rast, ove je godine slika puno nepravilnija.

Najviše oscilacija bilo je kod hotela s pet zvjezdica na području Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije: u prvoj najniže početne cijene startaju na razini 375 eura te kontinuirano rastu do travnja, kad dosežu 420 eura za sobu, no nakon toga počinje pad, a novi se pad događa u srcu sezone, u srpnju, kada je pritisak na smještaj inače najjači i kad bi logika stvari govorila da cijene trebaju rasti.

Slično se moglo vidjeti i na području Primorsko-goranske županije, gdje su hoteli kategorije pet zvjezdica startali s najnižim cijenama od 395 eura za sobu i noćenje, vrhunac od 435 eura po sobi dosežu u travnju, a u srcu sezone, neuobičajeno, cijene su počele drastično padati.

Istarska te Dubrovačko-neretvanska županija imale su malo bolju izvedbu, iako i ovdje u obje kategorije hotela, onima s četiri i onima s pet zvjezdica, također vidimo kontinuirani rast cijena u predsezoni te početak pada negdje u lipnju i srpnju.

Dapače, na samome jugu zemlje hoteli s pet zvjezdica na kraju su cijene u srpnju spustili na razinu cijena iz veljače, kad su one s više od 500 eura za sobu i noćenje pale na ispod 490 eura dok je krivulja kod hotela s četiri zvjezdice stabilnija, ali opet pokazuje da cijene padaju tijekom lipnja i srpnja.

Preskupa destinacija

Urlić je okupljenima stoga naglasio kako je za postizanje "optimalne cijene" - a to, prevedeno na jezik hotelijera, znači najviše cijene - treba smještaj objektivno pozicionirati tamo gdje on kvalitetom i pripada.

- Ako nemate najbolji hotel na svijetu, onda ga tako treba i cjenovno pozicionirati, a cijelo vrijeme treba pratiti kretanja na tržištu te se ne treba bojati dizati cijenu ako tržište pokazuje da za to ima prostora - rekao je Urlić te naglasio važnost automatiziranja promjena cijena i raspoloživosti soba, ali i izrade analitike na temelju koje se mogu ispraviti pogrešni pristupi iz prošlosti.

Kad je u pitanju 2024. godina, Urlić je predvidio očekivano - dobri hoteli ostvarivat će više, a loši niže cijene, no procjenjuje da Hrvatska, objektivno, ni u 2024. godini neće biti "preskupa destinacija".

Nešto o tržišnom pozicioniranju Hrvatske rekla je i Vasiliki Mavrokefalou iz Expedia Grupe. Expedijini podaci pokazali su da su prosječne cijene hotela u 2023. godini u odnosu na 2022. porasle 12, a u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu za 39 posto, no konkurencija je poskupjela i više.

Primjerice, prosječne cijene soba u Italiji u odnosu na 2019. porasle su 53 posto, a to je Mavrokefalou pripisala porastu udjela luksuznog smještaja. Rast u Grčkoj istodobno je iznosio 30, a u Portugalu 31 posto. Jedina sa slabijim rastom cijena bila je Španjolska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:07