SPORNI DIZAJN

HNB odlučio: ‘Raspisujemo novi natječaj za kovanicu eura s motivom kune‘

Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica

Boris Vujčić nedavno je za dizajn eurokovanice Stjepanu Pranjkoviću uručio prizanje (lijevo); Pranjković je pomoć u dizajniranju tražio na Facebooku (gore desno); Pranjkovićev rad pobijedio je na natječaju za kovanicu od 1 eura (dolje desno)

 Damjan Tadić/Cropix, Boris Kovačev/Cropix, Facebook

HNB je upravo objavio da će raspisati novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje eurokovanice s motivom kune.

U priopćenju koje su poslali medijima objašnjavaju da je Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, 6. veljače zaprimila izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune, objašnjavaju iz HNB-a.

Kažu kako je na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

Kako navode u priopćenju, 'radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura'.

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku Natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe Natječaja.

Kako kažu, 'hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu'.

- Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:42