SASTANAK U MINISTARSTVU

HGK predložio smanjenje poreznog opterećenja na osobna vozila za tvrtke

Time bi se utjecalo i na smanjenje trenutnih negativnih prodajnih trendova

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

 /Profimedia

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predložila je u ponedjeljak ministru financija Marku Primorcu smanjenje poreznog tereta na osobna vozila za pravne tvrtke kroz smanjenje posebnog poreza na motorna vozila i poreza na dodanu vrijednost (PDV) za električna vozila.

Kako su izvijestili iz HGK, izaslanstvo komore, predvođeno predsjednikom Lukom Burilovićem, predsjednikom komore Zagreb Josipom Zaherom i predsjednikom Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Tomislavom Miletićem na sastanku s ministrom financija Markom Primorcem predstavilo je prijedlog poreznog rasterećenja koji ide u dva smjera.

image

Luka Burilović

Damir Krajac/Cropix
image

Marko Primorac

Ranko Suvar/Cropix

Predlaže se tako porezno rasterećenje u vidu korekcije posebnog poreza na motorna vozila te smanjenja PDV-a za pravne osobe na električna vozila.

Korekcijama posebnog poreza i PDV-a za pravne osobe, ističu iz HGK, stimulirala bi se obnova voznog parka građana i pravnih osoba te donekle utjecalo na smanjenje visokih cijena novih vozila kao posljedice nestašica i poremećaja u opskrbnim lancima uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

Time bi se, smatraju u HGK, utjecalo i na smanjenje trenutnih negativnih prodajnih trendova jer je tržište vozila u cjelini zabilježilo pad od 5 posto, čime su smanjeni i prihodi državnog proračuna na ime drugih davanja.

Ujedno bi smanjenje PDV-a na električna vozila za pravne osobe bila bi izravna mjera u cilju ispunjenja Nacionalnog plana energetske učinkovitosti, navedeno je u priopćenju.

Zaključeno je kako će Ministarstvo financija razmotriti prijedloge HGK u kontekstu pravne stečevine EU i mogućnosti državnog proračuna, navode iz HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:30