I prije Božića

HERA smanjila naknade, a najveći potrošač struje kaže: 'Uštedjet ćemo od 800 tisuća kuna'

HEP bi mogao očekivati smanjenje prihoda, no u toj tvrtki kažu da su izračuni još u tijeku
Nuklearna elektrana Krsko
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nova godina donijet će dobre vijesti poduzetnicima i dijelu kućanstava - u siječnju im pojeftinjuje struja.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) ovaj je tjedan donijelo Odluku o smanjenju mrežarina elektroenergetskog sustava, na temelju koje će iduće godine prosječno smanjenje tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za poduzetništvo iznositi 10 do 15 posto.

Tarifni modeli

Pozitivan efekt osjetit će i dio kućanstava, ona s tarifnim modelom Crveni koja mrežarinu plaćaju i prema vršnoj snazi. Naime, premda je prilikom donošenja odluke o smanjivanju iznosa tarifnih stavki namjera bila da se smanje samo iznosi tarifnih stavki za poduzetništvo, HERA je smatrala potrebnim zadržati načelo da u istim tarifnim modelima (Plavi, Bijeli, Crveni) treba zadržati iste iznose tarifnih stavki. Dodatno, činjenica je da je utjecaj krajnjih kupaca iz kategorije kućanstvo u tarifnom modelu Crveni na rezultate smanjivanja tarifnih stavki za distribuciju zanemariv.

Analiza

Korekciju tarifa svakako pozdravljaju poduzetnici, kojima je električna energija, zbog cijena na burzi i rasta naknada za obnovljive izvore, ove godine poskupjela 15 do 30 posto.

- Bilo smo jako pogođeni povećanjem naknade za obnovljive izvore, što nam je donijelo dodatni trošak od pet milijuna kuna. Mi trošimo oko 40 milijuna kuna godišnje na struju. Ono što prosječno kućanstvo potroši za godinu dana, mi potrošimo u 22 minute. Zato odluku HERA-e pozdravljamo jer se tako približavamo uvjetima na tržištu EU i povećavamo konkurentnost. Nama, konkretno, nove mrežarine donose uštedu od 800.000 kuna - zadovoljno komentira Robert Mustač, predsjednik Uprave tvrtke Messer Croatia Plin, koja je jedan od najvećih potrošača električne energije u Hrvatskoj.

S druge strane, HEP bi mogao očekivati određeno smanjenje prihoda, no u toj tvrtki kažu da su izračuni još u tijeku te napominju da HEP-ODS svake godine donosi desetogodišnje planove razvoja distribucijske mreže te da promjena tarifa neće utjecati na realizaciju investicija. I u HERA-i posebno ističu da su prilikom analize procijenili da efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki neće utjecati na investicijsku sposobnost HOPS-a i HEP-ODS-a.

Procijenili su, kako ističu u svojoj Odluci, da u ovom trenutku prioritet mora biti poduzetništvo, koje na razini EU i regije plaća neproporcionalno visoke mrežarine.

HUP: Snižavanje mrežarina donijet će uštede gospodarstvu od oko 300 milijuna kuna

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) ovaj je tjedan donijelo Odluku o smanjenju mrežarina elektroenergetskog sustava, na temelju koje će iduće godine prosječno smanjenje tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za poduzetništvo iznositi 10 do 15 posto. Tu odluku pozdravlja i HUP, čiji komentar prenosimo u cjelosti:

„S obzirom na snažan rast cijena električne energije na tržištu koji je negativno utjecao na konkurentnost hrvatskoga gospodarstva na što je HUP kontinuirano upozoravao, visoki iznosi tarifnih stavki za električnu energiju (mrežarine) stvarao je dodatni visok financijski trošak gospodarstvu. S obzirom na važnost energije za konkurentnost gospodarstva, HUP je o ovoj temi održao više sastanaka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kao predstavnikom vlasnika oba hrvatska operatera elektroenergetskoga sustava, a na kojima se razgovaralo o mogućim kompenzacijskim mjerama te je predloženo koordinirano djelovanje regulatora i operatora kako bi se usuglasile konkretne, provedive i ekonomski prihvatljive mjere s ciljem kompenziranja rasta troškova poslovanja. Prema procjenama HUP-a ova će odluka gospodarstvu donijeti uštede oko 300 milijuna kuna što će svakako imati povoljan utjecaj na razvoj novih investicija i ukupno poslovanje u narednoj godini.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55