UŠTEDE

HEP uštedio više energije od propisane obveze

Uštede su, osim provedbom projekata i mjera upravljanja energijom u vlastitim zgradama i postrojenjima, ostvarene provedbom projekata kod kupaca HEP Opskrbe te donacijskih projekata koji se financiraju iz fonda ZelEn
 HEP

Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je preuzela obveze provođenje ambicioznih politika vezanih za poboljšanje energetske učinkovitosti, smanjenje potrošnje energije te zaštitu okoliša.

Spomenuta je obveza propisana krajem 2018. usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti. U Hrvatskoj tako tvrtkama opskrbljivačima koji godišnje isporučuju određenu količinu energije nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) na godišnjoj razini propisuje obveza ostvarivanja energetskih ušteda u krajnjoj potrošnji.

U sustavu obveza energetskih ušteda nalaze se i članice HEP grupe - HEP Elektra, HEP Opskrba, HEP Toplinarstvo i HEP Plin, dok provedbu aktivnosti energetskih ušteda za cijelu Grupu koordinira HEP ESCO. U 2019. i 2020. godini provedeno ukupno 817 mjera energetske učinkovitosti. Za 2019. godinu ostvarena je obveza od 105,49 GWh ušteda energije, čime je izbjegnuto plaćanje naknade na ime neostvarene obveze u maksimalnom mogućem iznosu od 116,04 milijuna kuna, a za 2020. godinu ostvarena je obveza od 112,96 GWh ušteda energije, čime je izbjegnuto plaćanje u iznosu od 132,73 milijuna kuna. Dakle, ukupno je za prvo kumulativno razdoblje sustava obveze prijavljeno 218,45 GWh energetskih ušteda te je izbjegnuta maksimalna moguća naknada u iznosu od oko 248,77 milijuna kuna. Dapače, na kraju prvog kumulativnog razdoblja 2014.-2020. evidentirano je oko 940 GWh kumulativnih ušteda energije iznad propisane visine obveze.

Uštede su, osim provedbom projekata i mjera upravljanja energijom u vlastitim zgradama i postrojenjima, ostvarene provedbom projekata kod kupaca HEP Opskrbe te donacijskih projekata koji se financiraju iz fonda ZelEn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04