SIGURNA OPSKRBA

HEP ulaže 1,7 milijardi kuna u proizvodnju i opskrbu Zagreba električnom i toplinskom energijom

Iduće godine s radom počinje 900 milijuna kuna vrijedan blok u Elektrani-toplani Zagreb

Toplana u Zagrebu

Završetkom izgradnje novog, 900 milijuna kuna vrijednog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) gotovo 200.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba dobit će dugoročno sigurnu opskrbu toplinskom energijom, a gospodarski potrošači sigurnu opskrbu industrijskom parom. KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt, u probni rad se planira pustiti u prvoj polovici iduće godine.

Izgradnja bloka je u visokoj fazi te je do sada obavljeno 85 posto planiranih radova. Ugrađena je kompletna proizvodna oprema, a blok je već priključen na 110 kilovoltnu mrežu, visokotlačni plinovod, kao i na većinu spojnih točaka s pogonom EL-TO Zagreb.

Očekivana prosječna godišnja proizvodnja KKE EL-TO Zagreb je 675 GWh električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijske pare. Novi će blok KKE EL-TO zahvaljujući najsuvremenijoj Siemensovoj tehnologiji kombi-kogeneracije, što znači istodobne proizvodnje električne i toplinske energije u spojnom procesu, uz visok stupanj učinkovitosti od 90 posto, ostvarivati više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina, a što je izrazito važno u sklopu nastojanja Europske unije da što više i brže smanji ovisnost o rukom plinu. Uz to, zamjenom dotrajalih neefikasnih jedinica na lokaciji, značajno će se smanjiti specifične emisije CO2 i onečišćujućih tvari u dimnim plinovima.

Novi kogeneracijski blok gradi talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe, s kojom je potpisan Ugovor za projektiranje, izgradnju te nabavu i montažu opreme te Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane. Za različite vrste radova angažirane su i hrvatske tvrtke - Elektroprojekt, Inženjering za naftu i plin i druge.

Na istoj lokaciji izgrađen je 100 milijuna kuna vrijedan akumulator topline, koji će optimizirati proizvodnju toplinske i električne energije te pomoći u nadomještanju jutarnje povećane potrošnju toplinske energije. Akumulator topline bit će u funkciji već tijekom nadolazeće ogrjevne sezone. U tijeku su i završni radovi druge sezone realizacije projekta revitalizacije i modernizacije jedne trećine, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže grada Zagreba. Projekt vrijedan 700 milijuna kuna sufinanciran je iz EU fondova. Ukupna vrijednost spomenuta tri projekta kojima HEP dugoročno povećava sigurnost proizvodnje i opskrbe električnom i toplinsko energijom grada Zagreba iznosi oko 1,7 milijardi kuna.

Izgradnja KKE EL-TO Zagreb dio je Obnovljivog scenarija HEP-a, kojim se do 2030. godine panira povećati proizvodni kapacitet za dodatnih 1.500 MW, od čega 700 MW u sunčanim elektranama i vjetroelektranama, 570 MW u hidroelektranama te 230 MW u visokoučinkovitim kogeneracijama. Samo u segmentu obnovljivih izvora energije, HEP u ovom trenutku u različitim fazama razvoja ima oko 60 projekata, ukupne snage oko 1.400 MW te vrijednosti oko 11 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:13