Međubankarska suradnja

HBOR i Kineska razvojna banka potpisuju ugovor o financiranju projekata od 300 milijuna €

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i Zheng Zhijie, predsjednik Kineske razvojne banke
 HBOR

Domaći mali i srednji poduzetnici od danas mogu računati na financijsku podršku Članica Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Rezultat je to inicijative koju su danas u Cavtatu potpisale članice Udruženja u sklopu sastanka u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), stoji u priopćenju HBOR-a.

Potpisana Inicijativa predstavlja spremnost članica na zajedničko jačanje financijske suradnje te pružanje podrške malom i srednjem poduzetništvu u sektorima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, energetska učinkovitost, zaštita okoliša, informacijska tehnologija i biotehnologija.

- Mali i srednji poduzetnici najbrojniji su korisnici HBOR-ovih programa. Inicijativa predstavlja platformu za suradnju i razmjenu znanja kroz koju se može doprinijeti daljnjem razvitku i jačanju podrške našim poduzetnicima. Osim što možemo naučiti od drugih, svojim iskustvom možemo pomoći u razvoju novih proizvoda i oblika financiranja drugih članica. Tu ponajprije mislim na HBOR-ovo iskustvo i uspješne rezultate u poticanju korištenja dostupnih sredstava i financijskih instrumenata iz EU fondova te uvođenje platformi za nove načine financiranja kao što je ulaganje u kapital malih i srednjih poduzeća, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, ujedno i predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Sastanak Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Sastanku je nazočila i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman koja je naglasila da potpisana Inicijativa pruža nove mogućnosti sektoru malog i srednjeg poduzetništva.

Uz Žigman, gost sastanka bio je i Zheng Zhijie, predsjednik Kineske razvojne banke, a prema najavama HBOR će s Kineskom razvojnom bankom potpisati okvirni sporazum vrijednosti 300 milijuna eura koji će biti namijenjen financiranju projekata koji se uklapaju u uobičajene HBOR-ove namjene te financiranje projekata od zajedničkog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:20