NA POMOLU RJEŠENJE

HBOR će kreditirati dovršetak gradnje dva broda ako Brodosplit pokaže da ima kupca za njih?

Brodosplitu je rješenje potrebno što prije i vjerojatno bi za dva mjeseca bilo kasno za jedan dio radnika

Tomislav Debeljak

 Duje Klarić/CROPIX

Nakon izjava ministra Zdravka Marića prilikom gostovanja u Dnevniku Nove TV kako HBOR čeka odgovore Brodosplita na postavljena pitanja, prema izvorima bliskim ministarstvu financija ti odgovori su stigli u HBOR. Iz HBOR-a nisu htjeli komentirati informacije uz poruku da ne komentiraju neslužbene informacije te da će javnost upoznati kada bude donesena odluka koja očito još nije donesena. Međutim, naš izvor tvrdi da će do rješenja ipak uskoro doći. Prema neslužbenim i nepotvrđenim informacijama bliskih ministarstvu financija, među pitanjima koja je HBOR poslao u petak Brodosplitu nalazi se i ključno pitanje. Njime se na neki način uvjetuje odobravanje kredita Brodosplitu prodajom brodova, odnosno pronalaskom kupca za brodove Golden Horizona i Janssoniusa. To bi moglo potrajati, ako se traži da se najprije napravi prodaja broda, a tek potom odobri kredit. Uostalom, brodogradilišta i grade brodove kako bi ih prodali, a navodno kupci već postoje.

Prodaja bi u najbržoj opciji mogla potrajati možda i dva mjeseca dana, čak i u situaciji kada već postoji kupac, što je vrlo izgledno da je točno. Koliko je poznato, Brodosplitu je rješenje potrebno što prije i vjerojatno bi za dva mjeseca bilo kasno za jedan dio radnika - pogotovo radnika u tvrtkama za koji je Trgovački sud u Splitu donio rješenje o pokretanju stečajnog postupka.

Koliko je poznato, stečajni postupak za te tvrtke odgođen je na rok od 40 dana, a Brodosplit i DIV Grupa u predstečajnom postupku ne mogu financijski pomagati te tvrtke. Nakon održanog očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka na Trgovačkom sudu u Splitu, ročište za 11 tvrtki iz sustava Brodosplit odgođeno je, a nova ročišta na kojima će se raspraviti i razmotriti pretpostavke za otvaranje stečaja zakazana su za 26. svibnja. Radi se o tvrtkama Brodosplit montaža, Boja-trup, Nerazorna ispitivanja, Trup inženjering, Interijeri i završni radovi, Informatički sustavi, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Bravarski segmenti, Cjevarska izrada i Izrada alata. Otvaranje stečaja predložila je Financijska agencija nakon što su utvrđena neplaćena dugovanja starija od 120 dana. Ipak, u najgorem scenariju, uz uvjet da se odobri predstečajni postupak Brodosplita, dio radnika tih tvrtki može se prebaciti u neke druge tvrtke iz sustava Brodosplit koje budu imale osigurano financiranje.

Tomislav Debeljak također nije htio iznositi detalje pregovora s HBOR-om. Tek je ponovio da je odobravanje kredita HBOR-a logično rješenje u ovoj situaciji. Nije čak htio niti potvrditi je li Brodosplit odgovorio na pitanja HBOR-a, a kamoli otkriti detalje vezane uz ta pitanja.

- Mogu samo reći da maksimalno surađujemo s Vladom RH i HBOR-om kako bi došli do rješenja - rekao je Debeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18