PONUDA NIJE UVJETOVANA

HANFA odobrila Mepasu ponudu za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura

Mepas je u prošloj godini ostvario oko 85 milijuna eura prihoda

Bivša upravna zgrada tvrtke Brodomerkur

 Tom Dubravec/Cropix

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobria je 12.10. 2023. godine ponudu širokobriješkog Mepasa za preuzimanje preostalih dionica splitskog Brodomerkura. Ponuda nije uvjetovana. Mepas je u vlasništvu obitelji Grbešić odnosno šest nasljednika pokojnoga vlasnika Mirka Grbešića. U prošloj godini ostvario je oko 85 milijuna eura prihoda. Sličan proces istiskivanja preostalih dioničara događa se i u bjelovarskom Koestlinu.

Podsjetimo, nakon što je polovicom kolovoza širokobriješki Mepas kupio 3727 dionica splitskog Brodomerkura u kojem je ova tvrtka dugi niz godina bila većinski vlasnik, Mepas je postao vlasnik 95 527 dionica Brodomerkura što je 96, 17 posto udjela u temeljnom kapitalu Brodomerkura. Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava Mepas je bio obvezan objaviti ponudu za preuzimanje što je i učinio objavom na stranicama Zagrebačke burze. Ponuda se odnosila na preuzimanje preostalih dionica ili takozvano istiskivanje . Preostali dioničari dobit će 252, 17 milijuna eura po dionici.

Mepas ima sjedište u Širokom Brijegu. Glavna djelatnost na tržištu Bosne i Hercegovine mu je distribucija robe široke potrošnje. Robu isporučuje na preko 5000 prodajnih mjesta, ima četiri distributivna centra a zapošljava 386 radnika u Bosni i Hercegovini. Mepas je u Mostaru izgradio veliki poslovno prodajni centar i hotel. U Hrvatskoj je osim Brodomerkura vlasnik osječke Saponije i Kandita, bjelovarskog Koestlina i odnedavno hotela Park u Makarskoj. Mepas je bio vlasnik zadarske Maraske koju je prije nešto više od godinu dana preuzela tvrtka Stanić Beverages, poduzetnika Svjetlana Stanića.

Prema podacima Financijske agencije Brodomerkur je u prošloj godini ostario prihod u iznosu od 239 milijuna kuna. Ostvario je dobit nešto manju od 4,5 miliju a kuna. U 2022. godini imao je 149 radnika. Temeljni kapital Brodomerkura vrijedan nešto više od 25 milijuna eura.

Brodomerkur se, inače, bavi prodajom i distribucijom industrijskih proizvoda, tehničke robe i robe široke potrošnje.Ima devet prodajnih centara. Nekada je to bila jedna od najvećih dalmatinskih tvrtki. Početkom ljeta iz krugova bliskih Pevexu poslovnim krugovima su se puštali spinovi kako su u završnoj fazi pregovori o preuzimanju Brodomerkura sa strane Pevexa.

U proljeće ove godine splitska tvrtka Viator, poznata po pružanju rent a car usluga, koja je vlasnica poznatog brenda Last minute rent a car, preuzela je nekretnine i zemljišni kompleks površine 18 500 metara četvornih na splitskoj Sirobuji koji su bili u vlasništvu Brodomerkura. Radi se o objektima u kojima se već neko vrijeme ne obavlja nikakva djelatnost. Viator je za cijenu pod 5,5 milijuna eura preuzeo objekte sa zemljišnim kompleksom koji je bio u vlasništvu Brodomerkura. Radi se o nekadašnjoj robnoj kući, salonu namještaja, trgovinama građevinskog materijala u vlasništvu nekada jedne od vodećih trgovačkih kuća Brodomerkura. To je uz nekretninu u splitskoj Dujmovači najvrednija Brodomerkurova nekretnina. Prije toga su prodate još neke Brodomerkurove nekretnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:25