PROIZVOĐAČ CJEPIVA

Grad prijatelj Zagreba zaplivao u novcu: BioNTech u proračun Mainza uplaćuje milijardu eura

Najava rekordne uplate u gradski proračun Mainza uslijedila je nakon financijskog izvješća BioNTecha za prva tri ovogodišnja kvartala

Grad Mainz

 Claudio Divizia/Panthermedia/Profimedia

Proizvođač cjepiva protiv koronavirusa BioNTech uplatit će do kraja godine u gradski proračun Mainza milijardu eura poreznih davanja, objavile su gradske vlasti Mainza.

- Ovakav razvoj događaja je senzacionalan jer ćemo umjesto planiranog proračunskog manjka za ovu godinu od 36 milijuna eura, biti u plusu milijardu eura - najavio je šef gradskih financija Mainza Günter Beck (65), inače, kako naglašavaju njemački mediji, dužnosnik iz redova Zelenih, stranke u usponu i mogućeg partnera u novoj njemačkoj vladi.

Beckova radosna vijest uslijedila je nakon financijskog izvješća BioNTecha za prva tri ovogodišnja kvartala prema kojem je ta kompanija ostvarila 13,4 milijardi eura prihoda, pri čemu je samo u trećem kvartalu prihod bio oko šest milijardi eura. Dobit BioNTecha u prvih devet mjeseci ove godine dosegla je 7,1 milijardu eura.

Budući da se BioNTech ne bavi samo proizvodnjom cjepiva protiv covida-19, od značaja je podatak iz istog izvora da je izravan prihod tvrtke od prodaje spomenutog cjepiva u prvih devet mjeseci ove godine bio 2,5 milijarde eura. Uz to, BioNTech surađuje s američkim Pfizerom i kineskom Fosun Pharmom u prodaji cjepiva za koronu, pa je i na taj način ostvarivao dodatan prihod u dijelu poslovanja vezan uz spomenuto cjepivo.

Cjelovitija slika o razmjerima poslovnih rezultata BioNTecha u prva tri tromjesječja ove godine dobiva se usporedbom s istim razdobljem prošle godine kada su prihodi kompanije iznosili 136,9 milijuna eura uz ostvareni gubitak u poslovanju od 351 milijun eura.

- Povećanje prihoda uglavnom je posljedica brzog povećanja ponude i prodaje cjepiva protiv covida-19 diljem svijeta. Prema ugovorima o suradnji, područja prodaje su podijeljena između BioNTecha, Pfizera i Fosun Pharme na temelju prava na marketing i distribuciju - navodi se u izvješću BioNTecha, koji je uoči objavljivanja financijskog izvješća izašao u javnost i s podatkom da je u prvih deset mjeseci ove godine prodao više od dvije milijarde doza cjepiva protiv covida-19 u 152 zemlje svijeta.

Kao najvažnije poslove sklopljene u rujnu i listopadu ove godine BioNTech navodi ugovore s američkom i japanskom vladom o isporuci 500 milijuna (SAD), odnosno 120 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u Japan. Riječ je o kompaniji osnivača Ugura Sahina, imunologa, fizičara i sveučilišnog profesora Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu koji je 2008. pokrenuo biznis s grupom suradnika, među kojima je i Sahinova supruga Ozlem Tureci, danas članica Uprave kompanije. BioNTech trenutno ima 1300 zaposlenika.

Gradske vlasti Mainza, koji je grad prijatelj Zagreba, već su izašle s planovima korištenja spomenutog viška u blagajni od preko milijarde eura. Planiraju, među ostalim, prijevremenu otplatu kratkoročnih kredita koje su uzele nakon izbijanja koronakrize te otkup nekretnina koje su u najmu lokalne administracije. Isto tako, Mainz planira izgraditi poslovne zone u koje bi s povoljnim uvjetima privukli druge industrijalce i investitore. Za usporedbu, iznos koji će BioNTech uplatiti Mainzu, otprilike je pola zagrebačkog gradskog proračuna za 2022. kako ga je u utorak prezentirao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:33