PMI

Gospodarstvo eurozone u listopadu palo najsnažnije u gotovo dvije godine

Kada se izuzmu mjeseci obilježeni pandemijskim ograničenjima, najniži je od prve polovine 2013. godine

Ilustracija

 Ina Fassbender/Afp

Aktivnost u gospodarstvu eurozone ponovo je pala u listopadu, najsnažnije u gotovo dvije godine zbog visoke inflacije i straha od intenziviranja energetske krize koji su utjecali na potražnju, pokazalo je u petak istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u listopadu za 0,8 bodova u odnosu na rujan, na 47,3 boda, najnižu razinu od studenoga 2020., izvijestio je S&P Global, blago snizivši početnu procjenu.

Kada se izuzmu mjeseci obilježeni pandemijskim ograničenjima, najniži je od prve polovine 2013. godine, napominju u S&P Globalu.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

Pad aktivnosti ubrzao je i u industriji i u uslužnom sektoru, a anketirani menadžeri ukazuju na slabu potražnju, objašnjavajući da klijenti smanjuju potrošnju zbog visoke inflacije.

Znatno je više oslabila potražnja za industrijskom robom nego za uslugama, bilježe u S&P Globalnu, ističući i nagli pad potražnje iz inozemstva.

Kompanije su ponovo bilježile visoke troškove poslovanja zbog visokih cijena energije, transporta i nekih sirovina i podignutih plaća, što je rezultiralo kontinuiranim rastom prodajnih cijena, iako nešto blažim nego u rujnu.

Nakon slabog PMI-ja u trećem tromjesečju i službenih podataka o BDP-u rezultati najnovijeg istraživanja na početku četvrtog tromjesečju upućuju na zaključak da bi gospodarstvo eurozone ove zime moglo kliznuti u recesiju", ističe ekonomist S&P Globala Joe Hayes.

"Visoka inflacija prigušuje potražnju i šteti poslovnom povjerenju. Strah od intenziviranja energetske krize u zimskom periodu istodobno pojačava neizvjesnost i uteg je u postupku donošenja poslovnih odluka", dodaje Hayes.

Europska središnja banka (ECB) najavila je na nedavnoj sjednici da će ponovo podići kamatne stope, ali čuli su se i tonovi koji signaliziraju popuštanje monetarne politike, napominje ekonomist S&P Globala.

"Značajno pogoršavanje prilika u gospodarstvu u idućim mjesecia moglo bi dužnosnike suočiti s teškom odlukom o putanji monetarnog zaoštravanja, zbog bojazni da bi pretjeranom agresivnošću mogli produljiti razdoblje pada aktivnosti", ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:21