Jure Sertić

Glavni direktor AKD-a: Kvaliteta, sigurnost i dostupnost proizvoda naša su nepikosnovena misija

U 2024. godini dovršit ćemo nekoliko ključnih projekata, od kojih izdvajamo projekt razvoja nove generacije međunarodno certificiranog appleta za e-osobnu iskaznicu, projekt unapređenja zaštita putovnice RH s novim dizajnom i suvremenim elementima zaštite od krivotvorenja, a ako to regulativa omogući, bit ćemo spremni i za digitalnu vozačku dozvolu

Jure Sertić

 DARKO TOMAS/CROPIX

Pozicioniran među lidere u području digitalnog identiteta, sigurnosti i kriptografije, AKD je ključan dionik digitalizacije u funkciji ostvarenja vizije Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske i digitalne ambicije Europske unije. Strateški je orijentiran i na ulaganja u kibernetičku tehnologiju i ljudske resurse kako bi u nacionalnim kibernetičkim prostorima stavio na raspolaganje svoju stručnost, a proaktivnim ulaganjem u kibernetičku sigurnost i prihvaćanjem načela direktive NIS2 stvorio sigurniju digitalnu budućnost, ali i iskoristio svoje sposobnosti za otvaranje novih poslovnih prilika.

Kvaliteta, sigurnost i dostupnost proizvoda, usluga i rješenja u području identiteta i sigurnosti ostaje neprikosnovena misija koju ćemo realizirati, ostvarujući iznimne poslovne rezultate i u sljedećem razdoblju. Usvajanjem novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, sigurnosnih i regulatornih zahtjeva nastavit ćemo nuditi proizvode i usluge u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, integriranih rješenja u transportu te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

Organizacijskim i funkcionalnim unapređenjima povećavat ćemo dodanu vrijednost postojećim proizvodima i uslugama. S postojećim partnerima učvrstit ćemo poslovne odnose, stvarati nove prilike, širiti poslovanje te povećavati ekonomsku uspješnost na domaćem i inozemnom tržištu, gdje smo prepoznati kao uvažen partner i dionik.

Naravno, kao tvrtka u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske i partner od povjerenja, AKD će i dalje pratiti regulativu, inovacijske procese, savjetovati o pitanjima provedbe nacionalnih i europskih smjernica i promicati razmjenu i zajedničko učenje između dionika uključenih na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Godinu 2023. završili smo s najboljim rezultatom u povijesti tvrtke, no financijski rezultat samo je jedan od ciljeva kojima pridonosimo da Hrvatska u 2030. godini bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. Projekcija budućeg razvoja društva orijentirana je na širenje poslovanja, povećanje ekonomske uspješnosti na tržištu, gospodarski razvoj društva, ali i dobrobit šire društvene zajednice.

Naši projekti najbolje dokazuju našu strategiju i ulogu. U samo jednoj godini razvili smo i isporučili niz projekata, od kojih izdvajamo pilot-projekt digitalne putne vjerodajnice, projekt digitalne studentske iskaznice, projekt digitalne iskaznice zdravstvenog osiguranja i europske iskaznice zdravstvenog osiguranja, i to sve unutar Certilije, mobilne aplikacije koja ima sve pretpostavke budućeg EU walleta.

S Certilijom smo postavili nove standarde u području digitalne sigurnosti i identifikacije na europskoj razini. Iznimno smo ponosni na realizaciju projekta pod nazivom “Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti (MOSI)”, na projekte podrške procesima digitalizacije visokog obrazovanja, implementaciju portala i informacijskog sustava provođenja eStandarda, implementaciju nove vozačke dozvole Gen2, implementaciju tahografskih kartica GEN2v2, implementaciju europske studentske iskaznice, projekt zaštićenih diploma i dopunskih isprava za visoka učilišta, projekt proizvodnje i personalizacije metalnih bankarskih kartica te konzultantski posao vezan uz analizu sukladnosti, regulatorna tumačenja i poslovna pravila kao pripremu za uspostavu Centralnog informatičkog sustava javnog linijskog prijevoza.

U 2024. godini dovršit ćemo nekoliko ključnih projekata, od kojih izdvajamo projekt razvoja nove generacije međunarodno certificiranog appleta za e-osobnu iskaznicu, projekt unapređenja zaštita putovnice RH s novim dizajnom i suvremenim elementima zaštite od krivotvorenja, a ako to regulativa omogući, bit ćemo spremni i za digitalnu vozačku dozvolu.

Svoje će resurse AKD usmjeriti i prema sektoru mobilnosti i prometa, a cilj je razvijati dinamičnu organizaciju pružatelja usluga koja će uspostaviti digitalnu platformu prikupljanja, upravljanja i zaštite podataka te uspostaviti interoperabilnost koju zahtijeva EK u tom području. Plan je AKD-a da u nadolazećem razdoblju nastavi svoj put kao moderna tvrtka te stvori platforme za daljnja unapređenja poslovanja i tržišne iskorake.

Svjesni smo da razvojni i poslovni uspjeh te postizanje kompetitivne prednosti naše tvrtke ovisi o pojedincu u timu, stoga ćemo i dalje kontinuirano pratiti razvojni put djelatnika, osnaživati pojedince i timove za aktivno sudjelovanje u ostvarenju izvrsnosti te usmjeravati njihove napore u postizanju zajedničkih ciljeva tvrtke.

Nastavit ćemo suradnju s akademskom zajednicom kako bismo ostvarili pristup najznačajnijim istraživačkim saznanjima i resursima, a akademskoj zajednici omogućili uvid u specijalizirane razvojne projekte iz područja kriptografije, sigurnosti i digitalizacije.

Nastavno na navedeno, AKD će nastojati i dalje svoje kupce i partnere savjetovati, usmjeravati i podržavati pri aktivnom oblikovanju procesa digitalizacije, automatizacije i dekarbonizacije sukladno nacionalnim i europskim smjernicama primjenom novih tehnoloških rješenja te kroz interdisciplinarnu suradnju stvarati dodatnu vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 10:17