USKO GRLO

Glavna žila kucavica Europe pred kolapsom, prijevoznicima se uvode dodatne naknade: ‘Ovako dalje ne ide!‘

Niski vodostaji rijeke Rajne ometaju teretnim brodovima plovidbu

Rijeka Rajna

 Jochen Tack/imagebroker/profimedia/Jochen Tack/imagebroker/profimedia

Niski vodostaji rijeke Rajne nakon nedavnog sušnog vremena priječe teretnim brodovima da potpuno natovareni plove tom važnom prijevozničkom rutom u Njemačkoj, a uz uobičajene vozarine moraju se plaćati i dodatne naknade, izvijestili su u četvrtak trgovci robom.

Nizak vodostaj otežava plovidbu dijelovima te rijeke od Koelna prema jugu, uključujući i zagušenje kod grada Kauba, rekli su trgovci. Zbog plitke vode operateri brodova nameću dodatne naknade na vozarine kako bi kompenzirali to što brodovi ne mogu ploviti u potpunosti natovareni, što vlasnicima tereta povećava troškove.

Rajna je važna ruta za prijevoz roba kao što su žitarice, minerali, kemikalije, rude, ugljen i naftni proizvodi, uključujući lož ulje.

Njemačke tvrtke suočile su se s uskim grlima u opskrbi i problemima u proizvodnji i u ljeto 2022. godine nakon što su suša i toplinski val doveli do neuobičajeno niskih razina vode u toj rijeci. No, opetovana kiša ovoga ljeta održala je visoke razine vode u Rajni, omogućavajući općenito normalno funkcioniranje brodskog prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21