Ulaže se 70 milijuna eura

Gilibert: Novi sporazum pružit će potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala

Mala i srednja poduzeća na raspolaganju bi trebala imati još jedan financijski instrument
Ugovor su potpisali izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo
 CROPIX

Mala i srednja poduzeća kojima nedostaje novac za širenje poslovanja do kraja ove godine na raspolaganju bi trebala imati još jedan financijski instrument. Riječ je o Croatian Growth Investment Programmeu (CROGIP), o kojem su okvirni ugovor potpisali predstavnici HBOR-a i Europskog investicijskog fonda (EIF).

Ugovor su potpisali Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, Hrvoje Čuvalo, član uprave te državne financijske institucije, i Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, i preduvjet je za zajedničko ulaganje dviju institucija u novi hrvatski equity fond. HBOR i EIF će u novi fond uložiti svaki po 35 milijuna eura, pa će on u početku raspolagati s ukupno 70 milijuna eura.

Taj je novac namijenjen malim i srednjim poduzećima, kao i srednje kapitaliziranim tvrtkama do 3000 zaposlenih koje nisu startupi. Drugim riječima, tim će se novcem financirati tvrtke koje su već prošle inicijalnu fazu razvoja. U HBOR-u i EIF-u očekuju da bi njihovo ulaganje trebalo dodatno potaknuti ulaganja privatnog sektora te ističu da se radi o još jednom koraku prema zaživljavanju industrije rizičnog kapitala u Hrvatskoj.

EIF će, poručili su potpisnici ugovora, odabrati društvo za upravljanje fondovima rizičnog kapitala i HBOR neće imati upliva u to. No, EIF će, istaknula je Perko, uvažiti investicijske parametre koje je postavio HBOR, a prema kojima je prihvatljivo da se najmanje 70 posto sredstava ulaže u društva koja su osnovana u Hrvatskoj, koja u njoj obavljaju najveći dio poslovanja ili planiranim ulaganjima namjeravaju započeti dugoročno poslovanje u Hrvatskoj te koja zapošljavaju značajan broj radnika iz Hrvatske.

- FGS-ovima su pokrenuta prva značajnija ulaganja u vlasnički kapital hrvatskih poduzetnika, ali industrija rizičnog kapitala na hrvatskom tržištu još nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je i dalje bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika, koji svojim inicijativama potiče aktivnosti na području razvoja fondova rizičnog kapitala, s obzirom na to da se industrija rizičnog kapitala smatra jednim od najznačajnijih pokretača rasta svakoga gospodarstva, istaknula je Perko i dodala kako je uvjerena da će novi program zaživjeti do kraja godine.

- Novi sporazum pružit će potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj te privlačenju privatnih ulagača na to tržište, zaključio je Gilibert, posebno upozorivši na značaj poticanja ulaganja u inovacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:04