prepoznali važnost zaštite

Gebrüder Weiss i Aquarium Pula zajedno za spas plemenite periske

Gebrüder Weiss će pomoći i nabavci potrebne opreme kako bi plemenite periske imale uvjete za rast te jednoga dana mogle živjeti opet tamo gdje je njihovo prirodno stanište, u moru
 Privatni album

Malena plemenita periska veličine od jedva centimetra naziva „Orange“ prva je posvojena jedinka o kojoj će ubuduće brinuti logistička tvrtka Gebrüder Weiss koja se obvezala da će osigurati hranu i za ostalih osam malenih te dvije odrasle o kojima brinu u jedinom utočištu u Hrvatskoj, pulskom Aquariumu. Uz to, Gebrüder Weiss će pomoći i nabavci potrebne opreme kako bi plemenite periske imale uvjete za rast te jednoga dana mogle živjeti opet tamo gdje je njihovo prirodno stanište, u moru.

U nastojanju očuvanja plemenite periske, a povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode, Gebrüder Weiss je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost zaštite i očuvanja ove ugrožene vrste koja je u Sredozemnom moru gotovo nestala, a procjene su da ih je u Jadranu jedva desetak.

-Svakodnevno djelovanje svih nas usmjereno je brizi o zajednici u kojoj živimo i radimo. Nama je društvena odgovornost duboko ukorijenjena u poslovanje mnogobrojnim projektima koje podupiremo na nivou cijele kompanije, a posebno smo ponosni da smo prepoznali napore koje pulski Aquarium ulaže kako bi sačuvali ugrožene morske vrste od daljnjeg izumiranja. Plemenita periska danas je nažalost rijetkost jer je napada parazit i krajnje je vrijeme da je spasimo – izjavila je direktorica tvrtke Gebrüder Weiss Hrvatska Barbara Bujačić.

Pozvala je ostale tvrtke da slijede njihov primjer i pomognu očuvanju zaštićenih vrsta jer troškovi njihova čuvanja u strogo kontroliranim uvjetima su visoki.

image
Privatni album

- Zahvaljujemo Gebrüder Weissu što je prepoznao taj problem, a mi se u Aquariumu Pula o plemenitim periskama brinemo od sredine 2019. godine. Od tada smo mnogo toga naučili i napravili. Sretni smo što su krajem prošle godine u kolektorima pronađene male jedinke koje nam daju nadu i ohrabruju na daljnju brigu o njima, a još utvrđujemo jesu li i koliko su otporne. – kazala je voditeljica stručnog odjela u Aquariumu Pula Aleksanda Bel Dajkovic.

Važnost plemenite periske je velika jer kao najveći školjkaš u Sredozemlju, izniman je filtrator koji okolnu morsku vodu svakodnevno čisti od velike količine organskih tvari, a time doprinosi čistoći i bistrosti okoliša. Osim toga, pruža dom mnogim drugim organizmima koji se pričvršćuju ili kreću po njenim ljušturama. Dokazano je i da je plemenita periska odličan pokazatelj promjena u okolišu dajući mnoštvo informacija o biološkom odgovoru na ljudski utjecaj u moru.

U jesen 2016. godine obilježen je početak najtežeg i najpogubnijeg razdoblja u povijesti postojanja plemenite periske. Novootkriveni parazit, Haplosporidium pinnae, započeo je svoj nemilosrdan pohod diljem Sredozemlja usmrtivši preko 99% svih plemenitih periski na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 08:33