PADAJU REKORDI

Gazprom objavio nestvarnu dobit i objavio tko će im biti nova najveća mušterija: ‘Krećemo s gradnjom‘

Razdoblje od siječnja do lipnja kompanija je zahvaljujući skoku cijena plina zaključila s najvećom neto dobiti od svog osnutka

Gazprom je prestao objavljivati financijska izvješća otkada je Rusija napala Ukrajinu

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Ruski Gazprom izvijestio je o rekordnoj dobiti u prvoj polovini godine i najavio da će proširiti mrežu plinovoda i izgraditi nova skladišta kako bi Kini mogao isporučivati više plina.

Razdoblje od siječnja do lipnja kompanija je zahvaljujući skoku cijena plina zaključila s neto dobiti od 2,5 bilijuna rubalja (41,8 milijardi dolara), najvećom otkada je osnovana.

Gazprom je prestao objavljivati financijska izvješća otkada je Rusija pokrenula, kako ju naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, ali njegovi dužnosnici povremeno u javnosti iznose podatke o rezultatima, ističe Reuters.

"Unatoč pritisku sankcija i nepovoljnom vanjskom okruženju grupa Gazprom izvijestila je o rekordnom prihodu i neto dobiti u prvoj polovini 2022., prema IFRS-u (Međunarodni računovodstveni standard)", istaknuo je u priopćenju zamjenik izvršnog direktora Famil Sadigov.

Podatak o prihodu nije naveden.

Kompanija je istodobno smanjila neto dug, dodao je Sadigov.

Izvršni direktor Aleksej Miller izjavio je pak da u ovoj godini očekuje "značajno veću dobit" nego 2021., unatoč padu prodaje u Europi. Europske zemlje uvele su Moskvi sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu, a planiraju i znatno smanjiti uvoz ruskog plina.

"Rezultati rada za prvu polovinu godine jako su, jako dobri", zaključio je Miller u telefonskom razgovoru u srijedu, prema agenciji Interfax, dodavši da kompanija ima dovoljno prostora da osigura realizaciju strateških investicijskih projekata.

Gazprom će uskoro početi povezivati ​​svoju mrežu plinovoda u Europi s ruskim istokom, a cilj je uspostava poveznice s novim planiranim plinovodom Snaga Sibira 2, koji bi trebao dopremati plin iz skladišta u istočnom Sibiru u Kinu, objasnio je šef ruske tvrtke.

Druga ruta plinovoda trebala bi ići preko Mongolije, dodao je.

"Znamo da je kinesko tržište najdinamičnije u svijetu i predviđanja pokazuju da će Kina činiti oko 40 posto povećanja potrošnje plina u sljedećih 20 godina", rekao je šef Gazproma.

Planirana gradnja skladišnog prostora u Kovykti u idućoj godini znači i da će Rusija uskoro moći slati više plina Kini nego što se trenutno planira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 21:25