Nacionalna kontaktna točka

Funkcionira mehanizam za provjeru stranih ulaganja u Europskoj uniji

Uredba je donesena još lani, a izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis napominje kako EU ostaje otvorena za strana ulaganja, ali ne bezuvjetno
 Pau Barrena/AFP

Europska unija uspostavila je mehanizam za provjeru stranih ulaganja koji je postao operativan ovaj mjesec, a to podrazumijeva koordinaciju svih članica EU radi zaštite strateških interesa.

Uredba je donesena još lani, a izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis napominje kako EU ostaje otvorena za strana ulaganja, ali ne bezuvjetno. "Kako bi se odgovorilo na gospodarske izazove, zaštitila ključna europska imovina i kolektivna sigurnost, države članice EU i Komisija trebaju blisko surađivati", poručio je Dombrovskis.

Članice su bile dužne uspostaviti "nacionalnu kontaktnu točku" za međusobnu suradnju te suradnju s Komisijom oko izravnih stranih ulaganja koja mogu utjecati na sigurnost ili javni poredak. Paralelno, 14 država ima i vlastite mehanizme provjere. Hrvatska nije među njima, ali, odgovaraju iz Ministarstva gospodarstva, ne isključuju mogućnost da se u budućnosti predvidi određeni model provjere.

Pri utvrđivanju može li strano ulaganje utjecati na sigurnost ili javni poredak države članice i Komisija mogu razmotriti njegove moguće učinke na kritičnu infrastrukturu, fizičku i virtualnu, kao i zemljišta i nekretnine koji su ključni za upotrebu takve infrastrukture, kritične tehnologije i robe s dvojnom namjenom. To uključuje i umjetnu inteligenciju, robotiku, poluvodiče, zrakoplovstvo i istraživanje svemira, obranu, pohranu energije, opskrbu kritičnim resursima, uključujući energiju ili sirovine, kao i sigurnost opskrbe hranom. Također i pristup osjetljivim informacijama, uključujući osobne podatke ili mogućnost kontroliranja takvih informacija ili slobodu i pluralizam medija. Pri provjeri se može u obzir uzeti i je li strani ulagatelj pod kontrolom vlade treće zemlje, je li već uključen u aktivnosti kojima se utječe na sigurnost ili javni poredak u nekoj članici te postoji li rizik da je uključen u kriminalne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:56