Konsolidacija

Francuzi preuzeli jednu od 50 najvećih IT kompanija u Hrvatskoj

Veracomp, poljski ICT distributer, koji na hrvatskom tržištu brzo raste, preuzela je francuska kompanija Exclusive Networks
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Francuski Exclusive Networks preuzeo je Veracomp, poljsku tvrtku čija je podružnica u Hrvatskoj jedna od 50 najvećih IT kompanija na domaćem tržištu. Veracomp je lani u Hrvatskoj imao prihod od 208,4 milijuna kuna i tri milijuna kuna neto dobiti. Riječ je o brzorastućoj tvrtki na hrvatskom tržištu čije je poslovanje u odnosu na godinu prije skočilo za trećinu, kako u prihodima tako i u profitabilnosti.

Veracomp je originalno poljska tvrtka, osnovana 1991. godine, a na tržištu se pozicionira kao Value Added Distributer ICT opreme na tržištima srednje i istočne Europe. Tvrtka Exclusive Networks osnovana je 1995. u Francuskoj, komplementarne je ponude, a posluje u sto država i ima 50 ureda po svijetu. Francuzi će preuzimanjem značajno ojačati svoju prisutnost u srednjoj i istočnoj Europi te ojačati kompetencije u području kibernetičke sigurnosti.

Adam Rudowski, izvršni direktor Veracompa upozorava pak da će transakcija biti podložna regulatornim odobrenjima te da se njeno zaključenje očekuje u četvrtom tromjesečju 2020. godine.

"Udruživanje s Exclusive Networksom dokaz je uspješnosti našeg pristupa i omogućuje nam da svoju stručnost usmjerimo na uistinu globalnu misiju, a istovremeno nastavimo pridonositi rastu i stvaranju veće vrijednosti u kanalu", kaže Rudowski.

Dodaje da će postojećim i potencijalnim partnerima dobavljačima i prodavateljima sada moći ponuditi nove prilike za povećanje opsega poslovanja u regiji srednje i istočne Europe. Ističe da će ovo biti i "novo poglavlje u fantastičnoj Veracompovoj priči o uspjehu" i za njihove zaposlenike.

Olivier Breittmayer, izvršni direktor društva Exclusive Networks kaže da su se vratili jačanju operacija u Europi, odakle su i krenuli.

"Priča društva Exclusive Networks počela je u Europi, a nakon globalnog širenja regijama EMEA i APAC te Sjevernom Amerikom pravo je vrijeme za daljnje širenje u srednju i istočnu Europu, što je uvijek i bio naš plan za budući rast", kaže Breittmayer.

Dodaje da je stjecanje uspješne i uhodane distribucijske grupe najbolji je način da ubrzaju prisustvo u novoj regiji i stvore prilike za njihovog strateškog dobavljača i GSI partnere. Najavljuje nova ulaganja te je posebno zadovoljan što postoji snažno kulturološko podudaranje i operativna usklađenost između dviju organizacija.

"Plan nam je podržati kontinuirani uspjeh, a ne nametati nove strukture. To podrazumijeva zadržavanje ključnog Veracompovog managementa u njihovim trenutnim ulogama kako bismo osigurali neprekidnost poslovanja i ostvarili plan ubrzanog rasta", zaključuje Breittmayer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24