UPRAVO OBJAVLJENO

Fortenova kreće u refinanciranje obveznice s američkim HPS-om: Ima jedan uvjet...

Jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om je početak procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023

Fabris Peruško i Pavao Vujnovac

Fortenova grupa krenula je u proces refinanciranja obveznice od 1,05 milijardi eura s dospijećem u rujnu ove godine s postojećim većinskim kreditorom kompanije, američkim investicijskim fondom HPS-om. Nakon što očito nisu uspjeli dogovoriti refinanciranje s nekom drugom financijskom institucijom, Fortenova je odlučila ući u novi financijski aranžman s HPS-om koji bi u slučaju nemogućnosti isplate obveznice ionako preuzeo grupu.

Naime, Fortenova grupa upravo je poslala poziv dioničarima za skupštinu koja će se održati 27. lipnja i na kojoj će imatelji depozitarnih potvrda, među ostalim točkama, glasati o prijedlogu Grupe da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom Grupe, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners.

U materijalima za skupštinu koji su poslani dioničarima detaljno je predstavljeno kako je menadžment Grupe, prije stavljanja prijedloga o prihvaćanju uvjeta refinanciranja koje je ponudio HPS na glasanje na skupštini imatelja depozitarnih potvrda, istražio sve druge održive opcije refinanciranja koje su Fortenova grupi bile dostupne, uključujući ekstenzivne razgovore s regionalnim i investicijskim bankama, kao i razmatranje tržišta obveznica.

"Nakon što su uloženi znatni napori kako bi se pronašao način financiranja s bankama i tržištima obveznica, menadžment Fortenova grupe odlučio je ući u novi financijski aranžman za razdoblje do 29. studenog 2024. s postojećim vodećim nesankcioniranim kreditorom, pod uvjetom da imatelji depozitarnih potvrda glasaju za taj prijedlog", objavili su iz Fortenove.

Jedan od uvjeta dogovorenih s HPS-om u okviru novog financiranja je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenova grupe najkasnije do 31. prosinca 2023. Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe.

Iz Fortenove su izvijestili da uvjeti novog financiranja cjelokupnog sadašnjeg iznosa duga po obveznici koje je ponudio HPS u pogledu marže ostaju isti kao i kod sadašnje obveznice.

"Međutim, uvjeti nove obveznice, prvenstveno kao posljedica sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Grupe, a zbog čega su opcije financiranja ograničene, obuhvaćaju i tzv. Original Issue Discount u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica. Ovaj jednokratni trošak podcrtava nužnost što skorijeg rješavanja ove situacije. Kad pitanje sankcioniranog suvlasništva bude riješeno, pristup Fortenova grupe financijskom i bankarskom tržištu ponovno će se otvoriti", objašnjavaju iz Fortenove.

Prijedlog refinanciranja stigao je dioničarima u tjednu u kojem su iz Fortenove prvo izvijestili da niti jedan zainteresirani ulagač nije u roku koji je istekao 3. lipnja dostavio neobvezujuću ponudu za 100 posto udjela u Fortenova Group MidCo B.V., dakle nizozemske kompanije koja je vlasnica Fortenova grupe d.d. U istom pismu dioničarima najavili su da se slijedom toga razmatraju alternativne opcije radi pronalaženja rješenja koje će osigurati održivost i vrijednost poslovanja Grupe te poštivati interese svih dionika, uključujući zaposlenike, dobavljače i dioničare, bez obzira jesu li sankcionirani ili ne. Zatim se dva dana zaredom Fortenova našla i na naslovnici Financial Timesa s informacijama, među ostalim, o tome kako je hrvatska Vlada pritiskala njemački Allianz da AZ mirovinski fond preuzme ruski udio u Fortenovi.

Priprema prodaje Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Odluka o početku procesa potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede Fortenove najkasnije do 31. prosinca 2023. znači da će u Grupi krenuti u pripremu prodaje jedne od tri biznis vertikale, ali to ne znači da će u konačnici do prodaje i doći. Riječ je o jednom od uvjeta HPS-a za odobravanje financiranja koje znači da do kraja ove godine treba samo početi taj proces. Poljoprivreda je jedna od tri biznis vertikale u Fortenova grupi, u koju spadaju Belje, Vupik i PIK Vinkovci.

"Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Grupe ili za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i prehrane Grupe", najavljuju iz Fortenove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:44